Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počeli predsednički izbori u Južnoj Koreji


Park je trenutno u zatvoru pored Seula gde čeka suđenje po optužbama da je iznuđivala novac od privrednika

U Južnoj Koreji danas je počelo rano glasanje na izborima za predsednika zemlje koji će zameniti svrgnutu Park Geun-hje.

Glasanje će danas i sutra biti moguće na oko 3.510 biračkih mesta širom zemlje pre izbora u utorak, navodi se u saopštenju državne izborne komisije, prenosi Beta.

To su prvi predsednički izbori u Južnoj Koreji na kojima je moguće rano glasanje nakon što je tokom prethodnih godina već uvedeno za parlamentarne i lokalne izbore. Predizborna istraživanja pokazuju da kandidat liberala Mun Džae-in ima veliku prednost u odnosu na glavne rivale, centristu i konzervativca.

Pobednik izbora će biti inaugurisan odmah umesto u roku od dva meseca. Smena predsednice Park je promenila izborni raspored pa će novi predsednik služiti pun petogodišnji mandat. Park je trenutno u zatvoru pored Seula gde čeka suđenje po optužbama da je iznuđivala novac od privrednika, uzimala mito od nekih kompanija i počinila druge zločine u saradnji sa dugogodišnjim poverenikom.

Suđenje će početi kasnije ovog meseca. Sajt izborne komisije pokazuje da je do sredine popodneva po lokalnom vremenu glasalo oko četiri miliona birača. Prema podacima komisije, pravo glasa u Južnoj Koreji ima 42.479.710 ljudi.

XS
SM
MD
LG