Dostupni linkovi

Trump poručio Abasu da je posvećen izraelsko-palestinskom miru


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump najavio je u srijedu da će "uraditi sve što je neophodno" da bi se postigao bliskoistočni mirovni sporazum i da vjeruje da "postoji vrlo vrlo dobra šansa" za to.

Trump se u Bijeloj kući sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i izrazio želju da bude posrednik i arbitar između dvije strane.

"Mi želimo da stvorimo mir", rekao je američki Trump na zajedničkoj press konferenciji za novinare s Abasom, izrazivši uvjerenje da će u tome uspeti.

Američki predsjednik je međutim upozorio da "SAD niti neka druga zemlja ne mogu nametnuti" sporazum.

Abas je rekao je da vidi "na horizontu novu mogućnost da donesemo mir".

"Mi ćemo ovo uraditi rekao je Abas preko prevodioca, dodajući da su Palestinci posvećeni mirovnom sporazumu koji bi omogućio suživot dvije države na bazi granica iz 1967. godine.

Istovremeno je danas nekoliko hiljada Palestinaca okupilo na trgu u Ramali na Zapadnoj obali u znak solidarnosti sa stotinama palestinskih zatvorenka koji štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima.

Oni su pozvali na novu kampanju građanske neposlušnosti protiv vladavine Izraela.

Već 17 dana zatvorenici štrajkom gladju nastoje da izdejstvuju bolje uslove, uključujući pristup telefonima i češće posjete rođaka.

Medđunarodni komitet Crvenog krsta danas je izdao saopštenje, što inače rijetko čini, u kojem je pozvao izraelske vlasti da omoguće posjete rođaka zatvorenicima.

Štrajk gladju palestinskih zatvorenika predvodi Marvan Barguti koji je zbog toga 18. aprila premješten u samicu.

Uhapšen je 2002. godine, tokom druge "Intifade" - palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije, i osuđen na pet kazni doživotnog zatvora zbog umiješanosti u ubistvo četiri Izraelca i jednog kaluđera - Grka.

XS
SM
MD
LG