Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatski sabor sutra o opozivu ministra finansija, glasanje u četvrtak


Hrvatski sabor

Hrvatski sabor raspravljat će sutra o prijedlogu Socijaldemokratske partije (SDP) za glasanje o smjeni ministra finansija Zdravka Marića, dok je glasanje o ovoj tački dnevnog reda predviđeno za četvrtak, prenosi SRNA.

Klub poslanika SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru finansija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, Hrvatske narodne stranke (HNS), Hrvatske seljačke stranke (HSS), Snage i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), prenose hrvatski mediji.

U prijedlogu za smjenu SDP navodi da je ministar finansija prije dolaska u Vladu u kompaniji Agrokor bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, te zaključuju da sama ta činjenica znači da se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle djelovati nu kompaniju.

SDP u prijedlogu podsjeća i na finansijske izvještaje Agrokora koji su, navodno, bili nepotpuni, a koja je Marić kao direktor u toj firmi koristio kako bi osigurao njegovo finansiranje.

To, smatraju u SDP-u, dovodi u pitanje njegov kredibilitet, ali i mogućnost da ostane na funkciji ministra finansija.

Prema tvrdnjama SDP.a, sporno je i to što je Marić prije sedam godina podigao kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) po povlaštenoj kamati, kao i činjenica da je kao ministar finansija odgodio primjenu propisa koji bi, smatraju u SDP-u, na vrijeme ukazali na postojanje krize u Agrokoru.

XS
SM
MD
LG