Dostupni linkovi

Izrael oštro osudio novu, još neobjavljenu, povelju Hamasa


Rukovodstvo Hamasa
Rukovodstvo Hamasa

Izrael je danas oštro osudio novu povelju Hamasa, koja će tek večeras, kako je najavljeno, biti objavljena, ocenivši da ne predstavlja nikakvu stvarnu promenu tog islamskog pokreta koji vlada pojasom Gaze.

"Hamasov dokument je dimna zavesa. Mi vidimo da Hamas nastavlja da investira sve svoje resurse ne samo za pripremu rata s Izraelom, već takođe u obrazovanje dece Gaze da žele da unište Izrael", navedeno je u saopštenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Beta.

U saopštenju se dodaje da "onog dana kada Hamas prestane da kopa tunele i skreće svoje resurse ka civilnoj infrastrukturi i prestane da uči decu da mrze Izraelce, to će biti stvarna promena".

Hamas će kasnije danas objaviti tu povelju na konferenciji za novinare u Dohi, glavnom gradu Katara.

Portparol izraelskog premijera David Kejes rekao je nešto ranije da "Hamas pokušava da prevari svet, ali neće uspeti".

"Oni kopaju teroristčke tunele i ispalili su hiljade i hiljade raketa na izraelske civile. To je pravi Hamas," rekao je portparol.

Izraelski mediji su danas izvestili da će u novoj povelji, zapravo novom političkom programu, kako navode svetske agencije, biti prihvaćena ideja o palestinskoj državi u granicama iz 1967. godine, kada je Izrael osvojio pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom, ali bez priznanja Izraela.

Pozivajući se na izvore u Hamasu, objavili su da će novi dokument tu zemlju predstaviti kao agresivni projekat zasnovan na otimanju prava Palestinaca.

XS
SM
MD
LG