Dostupni linkovi

Makron: Neophodna reforma EU ili će doći do Frexita


Makron i njegova rivalka, kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen, nastavili su svoje kampanje u Francuskoj (na fotografiji)
Makron i njegova rivalka, kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen, nastavili su svoje kampanje u Francuskoj (na fotografiji)

Kandidat centra na uzborima za predsednika Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da su Evropskoj uniji (EU) neophodne reforme ili će se suočiti s mogućim "Frexitom", odnosno istupanjem te zemlje iz Unije.

Makron i njegova rivalka, kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen, nastavili su svoje kampanje u Francuskoj šest dana uoči drugog kruga predsedničkih izbora.

"Ja sam za EU i konstantno tokom ovih izbora branim evropsku ideju i evropsku politiku, jer verujem da je to od izuzetnog značaja za francuski narod i za mesto naše zemlje u globalizaciji.”

“Pitanje je zapravo da imate skoro polovinu ove zemlje ljutu na evropsku ideju i bez zadovoljstva odlukama koje smo donosili pre deset, kao i poslednjih godina. Stoga moramo reformisati EU, potrebna nam je nova Evropska unija sposobna da zaštiti naš narod i reguliše našu globalizaciju. Ako dan posle (nakon izbora) ja nastavim da sledim sadašanje funkcionisanje EU, izdaću svoj narod, a to ne želim da činim. Jer dan posle mi ćemo imati 'Frexit' ili Nacionalni front ponovo“, rekao je Makron za Bi-Bi-Si (BBC).

Naglasio je da ako bi omogućio EU da nastavi da funkcioniše kao do sada, da bi to bila "izdaja" i dodao da će njegov predsednički "mandat u isto vreme biti duboka reforma EU i evropskog projekta".

Marin le Pen je ranije pominjala da bi njen prirotitet bio da pregovara sa EU o "povratku monetarne suverenosti francuskom narodu". Posle tih pregovora, Le Penova bi ogranizovala referendum o ostanku ili izlasku Francuske iz EU.

XS
SM
MD
LG