Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hojt Ji nastavlja posetu Makedoniji


Na sastancima će biti govora o statusu formiranja nove makedonske vlade (Hojt Brajan Ji)

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Hojt Brajan Ji danas nastavlja dvodnevnu posetu Skoplju gde treba da se sastane sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, predsedavajućim Sobranja čiji je izbor osporen Talatom Džaferijem i liderima VMRO-DPMNE i SDSM Nikolom Gruevskim i Zoranom Zaevim.

MIA prenosi da je sastanak Ivanova sa zvaničnikom Stejt departmenta zakazan za 10 sati i 15 minuta u vili Vodno.

Na tim sastancima će se razgovarati o statusu formiranja nove makedonske vlade, odnosima Makedonije i SAD i reformama potrebnim za evroatlantske integracije, saopštila je američka ambasada u Skoplju.

Poseta Hot Jia je najavljena ranije, ali funkcioner američkog Stejt departmenta u Makedoniju dolazi samo nekoliko dana nakon nasilnih protesta pristalica VMRO DPMNE, tokom kojih su povređeni poslanici nove parlamentarne većine u Sobranju, među kojima kadidat za premiera Zoran Zaev i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Šok bombama na demonstrante ispred Sobranja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Nasilje je izbilo kada su demonstranti upali u zgradu Sobranja nezadovoljni time što je parlamentarna većina uz ometanje poslanika VMRO SPMNE samoinicijativno izabrala Talata Džaferija za predsednika skupštine.

Izbor poslanika DUI Talata Džaferija, koji je prvi Albanac na mestu predsednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Nemačka i još neke evropske zemlje, a osporavaju ga Rusija i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i druga po snazi stranka u parlamentu VMRO DPMNE.

SAD, EU, OEBS i NATO najoštrije su osudili napad na makedonsku skupštinu i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti nisu uspele da ga spreče niti su obezbedile neophodnu sigurnost članovima parlamenta i novinarima.

XS
SM
MD
LG