Dostupni linkovi

Vučić: Odluka francuskog suda je skandalozna i nepravična


Izvanedna sjednica vlade Srbije
Izvanedna sjednica vlade Srbije

„Vlada Srbije će Francuskoj uputiti protestnu notu, dok će ambasador Srbije u toj zemlji biti pozvan u Beograd na konsultacije“, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon jutrošnjeg zasedanja Vlade Srbije održanog povodom odluke suda u francuskom gradu Kolmaru da Srbiji ne izruči Ramuša Haradinaja.

Ipak, istakao je da diplomatski odnosi sa Francuskom neće biti prekinuti.

Na vandrednoj konferenciji, Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve zahteve vezane za razmatranje uslova za ekstradiciju i dostavila potrebnu dokumentaciju, te da odluku o Haradinaju, smatra isključivo političkom.

„Dogodilo se to da je francuski apelacioni sud, što potvrđuju reči advokata, koja je nedvosmisleno rekla da je tačka 4 bila odlučujuća – odnosno da je politička odluka doneta da bi to izručenje moglo da ima teške lične posledice po optuženog Haradinaja“, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao i da vlada smatra da je takva odluka suda „sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična, a više od svega je politička“.

„Po odluci vlade Republike Srbije, malopre donetoj, biće pozvan ambasador Republike Srbije nazad u Beograd, na konsultacije. Istovremeno, u toku poslepodneva će biti upućena najoštrija protestna nota Republici Francuskoj“, rekao je predsednik vlade Srbije tokom obraćanja kome su prisustvovali i ministarka Pravde Nela Kuburović i direkor vladine kancelarije za Kosovo, Marko Đurić. Vučić je najavio i da će se ovim povodom tokom dana sastati sa ambasadorom Rusije u Srbiji, kao i da će u narednim danima Srbija uputiti pisma državama članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Naša je obaveza da zbog žrtava svoju borbu nastavimo i nećemo prestajati i nećemo se smiriti. Uputiću sa svim pravnim, pravničkim obrazloženjima i političkim odgovorima na njihove političke odluke svim članicama UN“.

Vučić je ipak naveo da nisu planirali da se prekinu diplomatski odnosi sa Francuskom, ali da je, kako je rekao, „jasno da današnja odluka suda u toj zemlji ne utiče povoljno na odnose dve zemlje“.

"Ne želim da ugrozim stabilnost Srbije i njenu budućnost bilo kakvim hitnim ili hitrim potezom. Ovo je najviši stepen našeg protesta, pred otkazivanje gostoprimstva francuskom ambasadoru. Mislim da smo našli pravu meru i najbolji način da to uradimo", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG