Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Macrona izviždali radnici pristlice Le Pen


Marine Le Pen i Emmanuel Macron

Francuski predsjednički kandidat Emmanul Macron prekidan je i izviždan u srijedu prilikom posjete jednoj fabrici u Amienu, nakon što je isto mjesto prethodno posjetila njegova protivkandidatkinja eksremna desničarka Marine Le Pen.

Neime, Le Pen se iznenada pojavila da razgovora sa radnicima u Macronovom rodnom Amienu, dok se on susreo sa predstavnicima sindikata nekoliko kilometara dalje.

Kako navodi Reutersov reporter sa lica mjesta, prlikom posjete fabrici Whirlpool na sjeveru Francuske pojedinci su zviždali i gurali se sa Macronovim obezbjeđenjem.

Reutersov izvještač navodi da su se pristalice Le Pen umiješale u masu radnika sa kojima se susreo Macron.

Le Pen je inače u borbi za glasove u ovoj utrci uspjela blagom promjenom socijalnog programa stranke u kojem su prihvaćene neke lijeve ideje, da pridobije jedan dio nezdovoljnih francuskih radnika, ranije glasača ljevice, uvjeravjući ih da je globalizacija kriva za njihovu nezavidnu sudbinu.

Nezaposlenost u Francuskoj je visoka i iznosi 10 posto.

Le Pen koja je u finalnoj borbi za glasove uoči drugog kruga izbora 7. maja, privremeno izašla iz svoje ekstremno desničarske stranke Nacionalni front, optužuje Macrona za samozadovoljstvo zbog pobjede u prvom krugu izbora u nedjelju, te da kako je rekla, nema plan za borbu protiv terorizma.

Macron je sa druge strane, nakon što su ga otvoreno podržali protivkandidati Francoise Fillone, Benoit Hamon te, te aktuleni predsjednik Frnacoise Hollande i premijer Bernard Cazenueve, kao i bivši premijer Manuel Valls, danas je dobio novu podršku od bivšeg predsjednika Francuske Nikolasa Sarkozyia.

Istraživanja javnog mnjenja objavljena danas, baš kao i sva prethodna, govore da će centrista Macron, lider pokreta "En Mache", 7. maja u drugom krugu, ubjedljovo pobijediti ekstremnu desničarku Le Pen, sa 61 posto podrške građana Francuske, naspram 39 koliko se očekuje da će ona dobiti.

XS
SM
MD
LG