Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Krivičana prijava za Dauta Haradinaja


Daut Haradinaj

Srpski nevladin sektor na Kosovu podnio je krivičnu prijavu ispred Osnovnog javnog tužilaštva u Peći protiv Dauta Haradinaja, poslanika opozicione Alijanse za budućnost Kosova zbog, kako navode, javnih prijetnji srpskoj zajednici na Kosovu.

Haradinaj je privatnoj TV Dukagjini rekao da ukoliko se njegov brat, Ramuš izruči Srbiji, 'neka se onda spreme za ozbiljne teme. Ako žele etničko Kosovo bez Srba, onda neka se zezaju sa Ramušom'.

Kako za RSE navodi direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice, Nenad Maksimović, Haradinaj je takvom izjavom izazvao ne samo veliki strah i uznemirenje u srpskoj zajednici, već je učinio i krivično djelo – podsticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, te nemir i netoleranciju.

„Inicijativi Centra za miri toleranciju za pokretanje krivične prijave protiv Dauta Haradinaja priključio se veliki broj organizacija civilnog društva i pojedinaca, a naš zajednički stav je da će, zbog specifičnih okolnosti ovog predmeta, procesuiranje ovog krivičnog djela moći da sprovede jedino Specijalno tužilaštvo Kosova, kome je, prema Zakonu o specijalnom tužilaštvu Kosova, ovo djelo u dopunskoj nadležnosti“, navodi Maksimović.

On ističe i da razmjere ovog incidenta uvećava i činjenica da je Daut Haradinaj poslanik u Skupštini Kosova „kome je dužnost da štiti i sprovodi Ustav Kosova“.

„Dodatno je zabrinjavajuća činjenica da je ovakvim javnim nastupima Haradinaj cjelu jednu etničku grupu poistovijetio sa aktima jednog državnog entiteta, čime je građane Kosova srpske nacionalnosti označio kao taoce političkih odnosa između Srbije i Kosova koji bi trebalo da postanu meta svima koji se ne slažu sa djelovanjem Republike Srbije“, ističe Maksimović.

Inače, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, kazao je da je njegova izjava koja se odnosi na reakcije ukoliko se Ramuš izruči u Srbiji, bila pogrešno shvaćena.

"Poručujem onima koji su interpretirali jednu moju izjavu da nikada nisam rekao da će biti etničkog čišćenja", kazao je Haradinaj na sjednici Skupštine 11. aprila.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj potjernici Srbije, zbog ratnih zločina.

Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Sljedeće ročište u njegovom slučaju zakazano je za četvrtak, 27. aprila, u 9 časova.

XS
SM
MD
LG