Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači o Hanovoj izjavi: EU nedostaje vizija


Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači ponovio je danas da EU nedostaje liderstvo i vizija za konkretizaciju evropske perspektive Kosova.

Tači je to rekao reagujući na izjavu evropskog komesara za proširenje Johanes Hana u Briselu da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave albanskih lidera u regionu Zapadnog Balkana koji impliciraju promene granica te da je zbog toga razočaran i ljut.

"Ovaj pristup dokazuje da Evopska unija (smatra da) u najboljem slučaju nikada nije kasno za Kosovo, dok u najgorem slučaju ne želi da zna (za Kosovo). Diskirminacija i izolacija naših gradjana (Kosova) danas govori mnogo više od monotonih izjava nekih zvaničnika EU koje se ponavljaju od 2000. godine", napisao je Tači na Fejsbuku.

On je dodao da je projekat Velike Albanije proizvod srpske propagande kako bi se realizovala Velika Srbija, a "koja sada takoreći funkcioniše ispred nosa EU".

"Nema velike Albanije ili male, već ima samo Albanije i samo Kosova. Bilo bi dobro da i EU prihvati tu realnost i da počne da tretira Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu", zaključio je Tači.

Hanu je danas, posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije, Ivicom Dačićem, u Briselu postavljeno i pitanje o prošlonedeljnoj izjavi premijera Abanije u jednom intervjuu da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Na pitanje novinara da li je takva izjava neka vrsta pritiska Kosova za prijem u EU, Han je ocenio da je to "pogrešan utisak" i kritikovao "zapaljive izjave odredjenih lidera u regionu" koje "impliciraju izmene granica".

XS
SM
MD
LG