Dostupni linkovi

Hejli ne isključuje mogućnost napada SAD na Severnu Koreju


Niki Halej, ambasadorka SAD u UN
Niki Halej, ambasadorka SAD u UN

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli (Nikki Haley) nije isključila mogućnost američkog napada na Severnu Koreju ako izvrši još jednu nuklearnu probu, prenosi Asošijeted pres.

Ona je u nekoliko televizijskih intervjua pohvalila Kinu jer pokušava da izvrši pritisak na Severnu Koreju da obustavi testiranja raketa i kritikovala severnokorejskog vođu Kim Džong Una kao nestabilnog i paranoičnog.

"Mi nećemo učiniti nešto osim ako nam on ne da povod da učinimo nešto", kao što je napad na američku vojnu bazu ili upotreba interkontinentalne balističke rakete, rekla je Hejli za američku televiziju En-Bi-Si (NBC).

Na pitanje šta će se desiti ako Severna Koreja izvrši još jednu raketnu ili nuklearnu probu, Hejli je rekla: "Mislim da onda predsednik (SAD) stupa na scenu i odlučuje šta će se desiti."

Trampova administracija nastoji da proširi krug zemalja koje podržavaju njegove napore da izvrši pritisak na Pjongjang kako bi odustao od nuklearnog programa. On je razgovarao o tome telefonom sa liderima Japana i Kine u nedelju veče.

Bela kuća je saopštila u ponedeljak da su Tramp i kineski predsednik Si Điping ponovo potvrdili “ozbiljnost pretnje koju predstavlja Severna Koreja”.

Điping je rekao Trampu da se Kina odlučno protivi bilo kojoj akciji koja je u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti, saopšteno je u Pekingu

Tramp je u više navrata obećao da će Kina dobiti povoljniji trgovinski sporazum sa SAD ako pomogne u vršenju pritisak na Severnu Koreju, kojoj je zvanični Peking jedan od retkih saveznika.

Severna Koreja pokušava da ostvari višedecenijski cilj i postavi nuklearnu bojevu glavu na interkontinentalnu balističku raketu, sposobnu da dosegne kopno SAD. Prošle godine je izvela dve nuklearne probe, koje su je približile izradi nuklearnog oružja dovoljno malog da stane na rakete dugog dometa.

Zvaničnici Južne Koreje saopštili su da postoje izgledi da Severna Koreja izvede svoju šestu nuklearnu probu ili prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete u utorak, na godišnjicu osnivanja svoje vojske.

Hejli je rekla da SAD i Kina vrše pritisak na Severnu Koreju povodom njenih raketnih i nuklearnih proba, kao i zbog hapšenja američkog državljanina tokom vikenda, čime je broj Amerikanaca pritvorenih u Severnoj Koreji povećan na tri.

Američka ambasadorka u UN rekla je da su ta hapšenja pokušaj Severne Koreje da stekne osnov za cenkanje u pregovorima sa SAD.

"Mi imamo posla sa liderom koji sada udara gde stigne i pokušava da pokaže svojim građanima da ima mišiće", rekla je Hejli za američku televiziju Si-Bi-Es (CBS).

XS
SM
MD
LG