Dostupni linkovi

Kina protiv intervencije u S. Koreji mimo UN


Severnokorejska balistička raketa
Severnokorejska balistička raketa

Glasila severnokorejskog režima danas su upozorila SAD da će ih Severna Koreja "zbrisati sa lica Zemlje" ako Vašington objavi rat na Korejskom poluostrvu.

Rodong Sinmun, list vladajuće komunističke partije, u uredničkom komentaru je naveo da severnokorejske snage nisu impresionirane najavom dolaska američkih nosača aviona u region, uz ocenu da je u pitanju "otvorena vojna ucena".

Snage Severne Koreje spremne su da "jednim napadom potope američki nuklearni nosač aviona", navodi se u tekstu.

Uriminzokiri, zvanični sajt Severne Koreje za širenje propagande, ocenio je da slanje američkog nosača aviona "Karl Vinson" predstavlja "objavu rata" i "dokaz da se bliži invazija na Severnu Koreju".

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je u subotu da se očekuje da će nosač "Karl Vinson" za nekoliko dana stići u Japansko more.

Pjongjang je u poslednje vreme davao zapaljiva saopštenja i izveo dve raketne probe od početka aprila u vreme obeležavanja 105. godišnjice rođenja osnivača socijalističke Severne Koreje Kim Il Sunga. Međutim, poslednji test nije uspeo jer je raketa eksplodirala čim je lansirana.

Predsednik Kine Si Điping pozvao je u telefonskom razgovoru u ponedeljak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom sve strane na uzdržanost u trenutku kada japanske snage učestvuju u manevrima sa američkom grupom brodova koja se približavama korejskim vodama.

Điping je rekao Trampu da se Kina odlučno protivi bilo kojoj akciji koja je u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti.

Tramp je poslao nosač aviona sa pratećim brodovima u cilju vojnih vežbi kao upozorenje Severnoj Koreji u trenutku kada rastu strahovanja da bi mogla da izvede još jedan nuklearni test povodom 85. godišnjice od osnivanja severnokorejske Narodne armije koja se obeležavala u utorak.

Satelitski snimci pokazuju aktivnosti na poligonu za testiranje raketa u Severnoj Koreji.

Međutim, nije jasno da li je reč o “taktičkoj pauzi” pre sledećeg testa ili uobičajene operacije.

Tenzije na korejskom poluostrvu su dodatno pojačane zbog hapšenja američkog državljanina u Pjongjangu u trenutku kada je pokušavao da izađe iz zemlje.

XS
SM
MD
LG