Dostupni linkovi

Obama, nakon isteka predsjedničkog mandata, prvi put govori u javnosti


Barack Obama
Barack Obama

Bivši američki predsjednik Barack Obama obratit će se prvi put javnosti nakon što je napustio Bijelu kuću, saopćeno je danas. Tri mjeseca od kada nije na čelu najveće svjetske sile Obama se nije pojavljivao u javnosti, prenosi Fena.

Kako je najavljeno, Obama će govoriti u svom Chicagu, a obratit će se mladim liderima na lokalnom univerzitetu.

Njegov ured ističe da će Obama govoriti na temu "organiziranja zajednice i civilnog aktivizma", kao dio njegovih napora da se "ohrabri i podrži nova generacija lidera".

Obama je tražio da njegovo prvo obraćanje bude tako da može razgovarati direktno s građanima, posebno mladima, prenosi CNN. Tri stotine studenata s univerziteta u Chicagu i okolici je pozvano na događaj.

Bivši američki predsjednik će na sceni biti sa šest studenata koji će mu postavljati pitanja. Povratak 44. američkog predsjednika u javnost dolazi u vrijeme kada se očekuju reakcije na prvih 100 dana njegovog nasljednika Donalda Trumpa.

Nije poznato da li će se Obama osvrnuti na neka od aktuelnih pitanja, ali izvori tvrde da Obama ovaj put nema namjeru da se konfrontira s Trumpom u politici koju aktuelni predsjednik provodi.

Izvor: Reuters, AP, The Chicago Tribune i Fena
XS
SM
MD
LG