Dostupni linkovi

Dodik: Neusvajanjem Zakona o akcizama ugrožen aranžman BiH s MMF-om


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u petak da je neusvajanjem Zakona o akzicama u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ugrožen kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je trebalo dodatno da stabilizuje finansijsku situaciju u tom entitetu.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da je usvajanje Zakona o akcizama trebalo da obezbijedi dodatnih 25 miliona maraka za izgradnju i modernizaciju regionalnih i magistralnih puteva u RS.

Prema njegovim riječima, i da je usvojen taj zakon, gorivo u BiH i dalje bi bilo najeftinije u regionu, ali bi bila obezbijeđena sredstva koja bi poboljšala rad nekoliko sektora, a istovremeno ne bi bilo dodatnih opterećenja za poljoprivrednike.

Predsjednik RS je potvrdio je da ga je juče, tokom zasijedanja parlamenta BiH, telefonom pozvao bošnjački član Predsjedništva i lider SDA Bakir Izetbegović, tražeći od njega da SNSD podrži neke zaključke SDA-a, kako bi prošao Zakon o akcizama.

"Rekao sam mu da ne može. Ne pada mi na pamet da spašavamo Bakira i SDA", kazao je Dodik.

On je rekao da je RS ispunila sve svoje obaveze iz Reformske agende i da u vezi s usvajanjem reformskih zakona on niti SNSD nisu pravili nikakve dogovore s političkim partijama iz FBiH, a posebno ne sa strankama Saveza za promene iz RS.

Dodik je rekao da Predsjedništvo BiH nije trebalo da potpiše Reformsku agendu, ako nije postojala spremnost onih koji su je usvojili da je i provedu.

XS
SM
MD
LG