Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neizvesno izvinjenje UN-a Romima iz kontaminiranih kampova na Kosovu


U izbegličkim kampovima UN-a u Severnoj Mitrovici i Leposaviću živelo je oko 1.000 Roma, ilustrativna fotografija

Romi koji su nakon rata na Kosovu živeli u kontaminiranim kampovima Ujedinjenih nacija u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, moguće je da od UN-a neće dobiti ni kompezaciju, a ni izvinjenje.

Louis Charbonneau, direktor za UN u Hjuman rajts voču (Human Rights Watch - HRW), saopštio je u sredu da Ujedinene nacije, odbijanjem da priznaju svoje zloupotrebe u slučaju kontaminiranih kampova u Severnoj Mitrovici gde su živeli Romi, ozbiljno podriva svoju sposobnost da izvrši pritisak na vlade koje krše ljudska prava.

Naime, Savetnički panel za ljudska prava koji funkcioniše u sklopu UN misije na Kosovu 2016. je došao do zaključka da UNMIK nije uspeo da zaštiti romske porodice koje su živele u ovim kampovima u blizini rudnika Trepča.

Zaključeno je i da je Misija bila nemarna zato što je dopustila da Romi godinama žive u tim kampovima, i pored toga što su stanovnici često bolovali zbog te otrovne supstance.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a na Kosovu, Zahir Tanin, tada je uzeo u obzir preporuke Panela za ljudska prava o neuspehu UNMIK-a u odnosu prema ovim osobama, izvinjenje i zahtev o kompezaciji Romima koji su živeli u tim kampovima.

Međutim, kako prenosi Times, UN kancelarija za pravna pitanja je prošlog meseca preporučila novom generalnom sekretaru UN-a, Antonio Guterresu da ne prihati odgovornost ili preuzme obavezu da plati žrtvama individualnu naknadu, iako je to bila greška UN-a. Guterres će doneti konačnu odluku, rekla je portparolka UN-a Tajmsu, “veoma uskoro”.

U izbegličkim kampovima UN-a u Severnoj Mitrovici i Leposaviću nakon konflikta na Kosovu živelo je oko 1.000 Roma.

Ovi kampovi su bili locirani u blizini rudnika Trepča, te su kasnije zatvoreni zbon opasnosti od kontaminacije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG