Dostupni linkovi

UNMIK žali zbog životnih uslova Roma na severu Kosova


Zahir Tanin, šef misije UNMIK - a
Zahir Tanin, šef misije UNMIK - a

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a na Kosovu, Zahir Tanin, izrazio je žaljenje u četvrtak zbog načina tretiranja iseljenih Roma u dva kampa na severu Kosova koji su podignuti nakon rata, javlja dopisinica RSE.

Šef UNMIK-a je u saopštenju izrazio žaljenje zbog nepovoljnih životnih uslova pod kojima su ovi stanovnici živeli u Leposaviću i Severnoj Mitrovici.

On je istovremeno uzeo u obzir preporuke Panela za ljudska prava o neuspehu UNMIK-a u odnosu prema ovim osobama, kao i zahtev o kompezaciji Romima koji su živeli u tim kampovima. Iz tog razloga je, kako se dodaje, odlučio da zahtev prosledi kompetentnim organima UN-a.

U izbegličkim kampovima UN-a u Severnoj Mitrovici i Leposaviću nakon konflikta na Kosovu živelo je oko 1.000 Roma. Kampovi su bili locirani u blizini rudnika Trepča, te su kasnije zatvoreni zbog opasnosti od kontaminacije.

U mišljenju savetničkog panela za ljudska prava, koji funkcioniše u sklopu UN misije na Kosovu, objavljeno 26.februara, navodi da UNMiK nije uspeo da zaštiti romske porodice koje su živele u ovim kampovima nakon rata.

Zaključeno je i da je Misija bila nemarna zato što je dopustila da Romi godinama žive u tim kampovima, i pored toga što su stanovnici često bolovali zbog otrovne tvari koje su širile kontaminaciju.

XS
SM
MD
LG