Dostupni linkovi

Održan 12. protest 'protiv diktature' u Beogradu


Protest "protiv diktature" završen je večeras u 20 časova ispred Doma Narodne Skupštine udaranjem u doboše i povicima "Sutra u šest".

"Sutra i prekosutra su praznici ali revolucija nikada ne staje, dodjite da mirno šetamo, kao pravi gradjani. Samo mirno i gradjanski", rekao je jedan od učesnika protesta.

On je dodao da je danas na protestu bilo manje dobošara zbog praznika, ali da će od ponedeljka biti više njih.

Učesnici protesta "Protiv diktature" nakon okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Srbije prošetali su večeras pored Skupštine Beograda, Terazijama, na kratko se zaustavili na Trgu Republike i Svetogorskom ulicom nastavili do Takovske, gde su ispred zgrade RTS-a seli na kolovoz i uzvikivali "Dole diktatura" i pevali "Onesvesti se".

U protestnoj šetnji, učesnici protesta zaustavljali su se i skandirali protiv redakcija lista Informer na Terazijama, Politike u Makedonskoj i Radio Beograda u Svetogorskoj ulici.

Učesnici protesta vikali su i "Kupi nam diplome Nebojša", "Kupi nam diplome Siniša", "AV, AV", "Vučuću lopove pokrao si izbore", "Vučiću ološe", "Uhapsite Vučića", "Izlazite napolje" i pevali "Onesvesti se".

Medju transparentima bio je i znak za slepu ulicu pod nazivom "Ulica gospodara Vučića".

U koloni je bilo najviše mladih, kao i roditelja sa decom, a neki učesnici poveli su u protestnu šetnju i kućne ljubimce.

Protesnu povorku predvodili su dobošari i veliki transparent "Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava".

Protest "Protiv diktature", 12. po redu, počeo je večeras u Beogradu okupljanjem u 18.00 sati ispred Doma Narodne skupštine Srbije, odakle se kolona sa nekoliko stotina uglavnom mladih uputila ka Terazijama u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april.

Protesti "Protiv diktature" počeli su u ponedeljak, 3. aprila, dan posle izbora.

XS
SM
MD
LG