Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Japan preduzima mere zbog korejske krize


Manevri severnokorejske armije u prošlosti

Japan je saopštio danas da preduzima "svaku moguću meru" za odgovor na bilo koju nepredviđenu situaciju na Korejskom poluostrvu, gde Pjongjang upozorava na rat i nove nuklearne probe.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše delove intervjua zamenika ministra spoljnih poslova Severne Koreje Han Song Riola za Asošiejted pres u kojem je rekao da da će Pjongjang izvesti sledeću nuklearnu probu kad god njeni lideri procene da je potrebno.

SAD su saopštile da razmatraju mogućnost vojne akcije za slučaj da se to dogodi.

Japansko Ministartvo spoljnih poslova saopštilo da koordiniše aktivnosti sa SAD, Južnom Korejom i drugim državama i da će nastaviti da ubeđuje Severnu Koreju da se uzdrži od daljih provokacija te da se povinuje rezolucijama UN koje joj zabranjuju da razvija raketnu tehnologiju.

Predsednik SAD Donald Tramp poslao je ove nedelje nosač aviona ka korejskom poluostrvu kako bi odvratio Severnu Koreju od izvođenja još jedne nuklearne probe, a sinoć je toj zemlji uputio novo upozorenje, nazvavši je "problemom" za koji će se "pobrinuti".

Vojska Severne Koreje obećala je danas "nemilosrdan odgovor" na svaku američku provokaciju upozoravajući da bi "američke baze u Južnoj Koreji kao i vojni štabovi i predsednička palata u Seulu bili uništeni za nekoliko minuta".

XS
SM
MD
LG