Dostupni linkovi

Zaharova: Neosnovane optužbe Crne Gore na račun Moskve


Ruski predsjednik Vladimir Putin nagradio je portparolku ruskog Ministarstva vanjskih poslova Mariju Zaharovu 26. januara 2017.
Ruski predsjednik Vladimir Putin nagradio je portparolku ruskog Ministarstva vanjskih poslova Mariju Zaharovu 26. januara 2017.

Moskva smatra da su tvrdnje o miješanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore potpuno neosnovane, i da vlasti u Podgorici stoje iza antiruske informativne kampanje kada je riječ o situaciji u toj zemlji, izjavila je u srijedu portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Premijer Crne Gore Duško Marković nije izdržao a da se ne pridruži korišćenju teza koje se u posljednje vrijeme naširoko koriste u SAD i EU i optužio Moskvu i neke ruske specijalne službe u miješanje u unutrašnje stvari u toj zemlji (Crnoj Gori)", kazala je Zaharova na konferenciji za medije.

Prema njenim riječima, specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić je "otišao još dalje, pokušao je da razvije tu misao, pominjući prisustvo specijalnih snaga Federalne službe bezbjednosti (FSB) na crnogorskoj teritoriji".

"Sve te izjave su apsolutno neosnovane, na žalost, njih objavljuju mediji, u principu bez uzimanja u obzir ruske pozicije. Ako se pozicija Rusije i pominje, to se čini usput, i naravno, neproporcionalno i informaciji koja se objavljuje", navela je Zaharova.

Tužilac Katnić je izjavio da su neki ruski državni organi umiješani u pripremanje državnog udara u Crnoj Gori, s ciljem da se spriječi ulazak zemlje u NATO.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov i šef diplomatije Sergej Lavrov demantovali su u ponedjeljak Katnićeve navode, ocijenivši da je neodgovorno izgovarati tako ozbiljne optužbe bez dokaza.

Britanski Telegraf je u nedjelju objavio da obavještajne službe Velike Britanije i SAD posjeduju dokaze o umiješanosti Rusije u pokušaj terorističkog napada 16. oktobra, dok je Sky News naveo da je posljednji dio slagalice o povezanosti Rusije i pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori pasoši Eduarda Šišmakova.

XS
SM
MD
LG