Dostupni linkovi

Mađarski predsjednik: Ako Hrvatska želi dionice INE, neka nadoknadi investicije


Janos Ader, predsjednik Mađarske
Janos Ader, predsjednik Mađarske

Mađarski predsjednik Janos Ader u službenoj je posjeti Hrvatskoj.

Energetika, infrastruktura, šengenski režim, izbjeglice – to su bile teme njegovog razgovora sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Mađarska je zainteresirana za izgradnju LNG terminala na Krku, jer bi to diversificiralo njenu opskrbu energijom, poručio je mađarski predsjednik.

Sada je bolja politička klima za dogovor o hrvatskom otkupu dionica INE od MOL-a, ali - kako je i mađarska država vlasnik dijela dionica MOL-a, Hrvatska mora u cijeni nadoknaditi i MOL-ove investicije u INU, poručio je mađarski predsjednik Janos Ader nakon susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Mađarska je zainteresirana za izgradnju terminala za ukapljeni plin u Omišlju na Krku, jer bi to diverzificiralo njenu nabavu energenata, zainteresirana je da Hrvatska obnovi svoj dio Jadranskog naftovoda, kao i za zajedničko istraživanje mogućih nalazišta ugljikovodika uz hrvatsko-mađarsku granicu.

Hrvatska predsjednica je suradnju dviju država smjestila i u kontekst hrvatsko-poljske Inicijative triju mora - Jadran – Baltik – Crno more, koju mnogi doživljajavaju kao neki anti-ruski bedem na istoku i jugoistoku Europe.

„Inicijativa postavlja pretpostavke za dalju izgradnju infrastrukture , a u kontekstu suradnje s mađarskom – naravno LNG terminala na Krku i reverzibilnih konektora, željezničkog koridora 5B Rijeka – Budimpešta i cestovnog koridora 5C Ploče – Budimpešta.“

Dvoje predsjednika složilo se da „balkanska izbjeglička ruta“ mora ostati zatvorena, a da izbjeglice osim onih koji imaju pravo na zaštitu moraju biti zaustavljeni na vanjskim granicama Europske unije.

Ader najavljuje da će mađarski dio auto-ceste Budimpešta – Sarajevo – Ploče u koridoru 5C biti gotov za 3 godine.

Uvođenje šengenskog režima provjere na mađarsko-hrvatskoj granici koje zbog velikih čekanja i moguće štete za turizam brine hrvatsku stranu nije jednostrani mađarski potez, već uvođenje europskog mehanizma, kazao je Ader, koji podržava hrvatsku ulazak u šengenski režim.

Adera je primio i hrvatski premijer Andrej Plenković.
Inače, više domaćih organizacija za ljudska prava zatražilo je da hrvatska predsjednica i premijer nevosmisleno osude "neprekidna i opsežna" kršenja ljudskih prava u Mađarskoj i izvijeste javnost što su po tom pitanju napravili.

Sutra će aktivisti civilnog društva i građani zbog kršenja ljudskih prava u Mađarskoj i postupanja mađarskih vlasti prema Soroševom Srednjeeuropskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti prosvjedovati prosvjedovati pred Mađarskim institutom u središtu zagreba, gdje će dvoje predsjednika zajedno otvoriti izložbu.

XS
SM
MD
LG