Dostupni linkovi

Majke štrajkuju glađu, vlast ćuti


Broj žena koje danonoćno protestuju u Podgorici varira ali njihovi zahtjevi ostaju isti
Broj žena koje danonoćno protestuju u Podgorici varira ali njihovi zahtjevi ostaju isti

Ćebad, dušeci, plastične čaše i po neki transparent... U ćebad umotane žene i nekoliko policajaca na dva metra od njih. To su slike sa protesta žena koje su na pločniku ispred zgrade crnogorskog Parlamenta probdjele još jednu noć.

Broj žena korisnica doživotnih naknada za majke koje danonoćno protestuju u Podgorici varira, ali njihovi zahtjevi ostaju isti.

Sonja Mašković iz Podgorice objašnjava da se od Vlade traži ukidanje novog Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojim je iznos naknada smanjen od 50 do 70 eura, a od Ustavnog suda da ocijeni usklađenost tog zakona sa Ustavom. Mašković kaže da žene protestuju jer znaju da Vlada ima para:

"Pare su kod njih i neka daju narodu. Nijesu im majke problem".

Na pitanje gdje je problem, Mašković odgovara:

"Pa problem je u njima. Znate odlično koliko se ovdje ne plaćaju porezi, znate ove naše tajkune koji ovom našom zemljom vladaju. Evropa ne zna za to, sigurno, 27 godina vladaju i doveli su na rub jednu državu. Oni su vladali, nijesmo mi žene. Mi smo patile, patile i došao je dan kada se više ne može. I tu smo do daljeg."

Žene štrajkuju glađu i traže da se iznos naknada vrati u prvobitno stanje
Žene štrajkuju glađu i traže da se iznos naknada vrati u prvobitno stanje

Korisnice naknada za majke su se nakon dvanaest dana odlučile da radikalizuju dotadašnje danonoćne proteste i stupe u štrajk glađu.

Tada je,14. marta, na protestu najjači i aplauz i ovacije prisutnih izazvao govor Milice iz Bijelog Polja. Ona je ovako okarakterisala Vladine mjere štednje, koje su krenule početkom godine od smanjenja socijalnih naknada:

"Premijer Duško Marković kaže nema prosipanja, pa jesmo li prosipali mi ili oni? Mi nijesmo imali šta. Veli: 'stegni kaiš'. Mi smo ga izvukli, pa uvukli lastike da nam ne popadaju gaće."

Žene korisnice naknada za majke protestuju u kontinuitetu od 2. marta 2017. godine pošto su propali pregovori sa predstavnicima kabineta premijera Duška Markovića koji je nedvosmisleno poručio da zbog stanja u budžetu i mjera štednje neće ispuniti njihove zahtjeve.

Žene traže da se iznos naknada vrati u prvobitno stanje i ukine zakon, koji je krejem prošle godine usvojila Skupština glasovima vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) Ivana Brajovića. Tim zakonom iznosi naknada su umanjeni sa 192 na 144 odnosno, sa 333 na 264 eura.

To je izazvalo je revolt žena koje na osnovu prethodnog Zakona iz jula 2015. godine stekle pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, a u Crnoj Gori ima ih više od 20.000.

Uprkos činjenici da žene dva dana štrajkuju glađu, niko od nadležnih im se u prethodnom periodu nije obraćao
Uprkos činjenici da žene dva dana štrajkuju glađu, niko od nadležnih im se u prethodnom periodu nije obraćao

Jedan broj nezadovoljnih se odlučio na danonoćne proteste koji traju dvije nedjelje, a najbrojniji skup podrške bio je 8. marta kada se na poziv žena ispred Skupštine okupilo oko 2.000 ljudi.

Uprkos činjenici da žene dva dana štrajkuju glađu i pod vedrim nebom provode noći i dane niko od nadležnih im se u prethodnom periodu nije obraćao. Ipak, one vjeruju da će uspjeti da natjeraju Vladu da ispoštuje njihove zahtjeve.

Rajka Vemić-Popović sa Žabljaka objašnjava zašto i ukazuje na pravnu i zakonsku nesigurnost u Crnoj Gori:

"Znači, sjutra će tako sve zakone da ponište, kako im odgovara. Danas im odgovara i usvajaju. Sjutra im ne odgovara i ponište zakone. I kuda to vodi i gdje ide? Doći ćete i vi na red, mi smo danas, oni sjutra, a prekosjutra ovi (policajci) ispred nas što stoje."

Snežana Čupić iz Šavnika ne nada se u Vladu već očekuje da će međunarodne institucije izvršiti pritisak.

"Mislim da će ambasade da reaguju, da će da reaguje svijet kada vidi ovo ovdje šta se dešava. Smanjenjem iznosa naknada na osnovu novog zakona Vlada će na majkama da uštedi kažu 15 miliona eura. A jutros sam čitala u štampi da samo na vladin vozni park se potroši 4,5 miliona. Mislim da svijet treba da pogleda malo šta se tu radi. Ko tu i na koji nači troši novac."

Očekujući da se konačno oglasi Ustavni sud i ocjeni usklađenost zakona sa Ustavom, Vera Drinčić iz Nikšića poziva pravnike u zemlji da se oglase i najavljuje da će tim povodom večeras ispred ispred Skupštine biti održan javni čas. Ali ima poruku i za predsjednika države Filipa Vujanovića koji je, kako kaže, pravnik.

"Tu sve lijepo piše, papir je čist. Neka ga pročitaju još jednom. Neka se sjete pravnici dana kada su diplomirali prava. I neka se sjete šta su potpisali, predsjednik države Filip Vujanović je potpisao. Bila je tu jedna parola koju smo napisali: 'Filipe, hajde sad pokaži ono što si potpisao da mora da se važi'", rekla je Drinčić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG