Dostupni linkovi

Još nepoznato ko stoji iza napada na autobus Borusije Dortmund


Autobus fudbalskog tima Borusija Dortmund
Autobus fudbalskog tima Borusija Dortmund

Nemačka policija saopštila je da i dalje ne znaju ko stoji iza, kako su okarakterisali, ozbiljnog napada eksplozivom na autobus fudbalskog tima Borusija Dortmund, u kome je povređen fudbaler Mark Bartra, koji je odveden u bolnicu sa lakšim povredama, prenosi Rojters.

Policija je navela da je reč o "ozbiljnim eksplozivnim napravama", ali bez detalja o kakvom eksplozivu je reč i da li je autobus bio meta.

"Za sada, nije jasno šta je pozadina ovog dela. Moramo da razmotrimo svaku opciju i zbog toga smo angažovali sve snage koje su spremne za vanredne situacije", rekao je šef dortmundske policije Gregor Lange.

Državna tužiteljka Sandra Like rekla je da imaju određene tragove.

"Mogu da kažem samo da je u blizni mesta eksplozije pronađeno pismo, ali, zbog istrage koja je u toku, ne mogu da vam saopštim njegov sadržaj. Trenutno se utvrđuje autentičnost", istakla je Like.

Generalni direktor nemačkog fudbalskog kluba Hans Joahim Vacke izjavio je da je dobio obaveštenje od policije da je eksploziv bio sakriven u žbunju, kod izlaza iz hotela i da je aktiviran kada je autobus prošao. Vacke je rekao da su svi "potpuno šokirani" zbog onog što se dogodilo.

Portparol kluba Borusija Saša Flige rekao je da je njihov povređeni igrač zbrinut.

"Mark Bartra je operisan zbog polomljenje kosti desne ruke, a ima i više stranih tela koja su mu se zarila u ruku. Što se tima tiče, čuo sam se sa kapitenom i rekao mi je da su u šoku i da misle na Marka. Svi se nadamo njegovom brzom oporavku", dodao je Flige.

Kako prenosi BBC, pozivajući se na nemačke medije, nemačka policija istražuje moguću povezanost islamskih ekstremista sa napadom eksplozivom.

Pismo pronađeno u blizini mesta eksplozije upućuje na vezu sa napadom na božićnu piacu u Berlinu prošle godine, kao i sa vojnim operacijama u Siriji.

Još nije poznato da li je pismo autentično.

Nemački list Suddeutsche Zeitung navodi da se u pismu koje počinje sa "u ime Alaha", pominje upotreba nemačkih Tornado mlaznjaka u borbi protiv takozvane Islamske države.

Moguće je, međutim, da počinioci namerno pokušavaju da zavaraju trag, navodi dalje Suddeutsche Zeitung, dodavši da je analiza pisma u toku.

Utakmica Lige šampiona sa Monakom, odložena je za danas.

XS
SM
MD
LG