Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šarović: Agrokor bh. dobavljačima duguje najmanje 250 miliona KM


Mirko Šaraović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić te ministri finansija i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović trebali bi sutra razgovarati s predstavnicima firmi kćerki Agrokora o finansijskim problemima ovog hrvatskog koncerna i mogućim posljedicama koje mogu biti po BiH, prenosi Klix.ba.

To je novinarima u Istočnom Sarajevu potvrdio Šarović, a sastanku bi trebali prisustvovati ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i direktor Konzuma za BiH Tomislav Bagić te direktori četiriju firmi kćerke Agrokora.

"Ovo je početak interesiranja državnih struktura za stanje kompanija. Potrebno je sagledati relevantne informacije o dugovanjima prema bh. dobavljačima. Kompanije u sastavu Agrokora su obavezne pripremiti informacije o stanju u Konzumu i drugim kompanijama, te o stanju s radnom snagom i daljnjim planovima", pojasnio je Šarović.

Ministar Šaroavić kaže da postoje procjene koje govore o tome da su dugovanja 'Agrokora' prema bh. dobavljačima najmanje 250 miliona KM, ali to ne znači da dugovanja nisu još i veća zbog čega je sutrašnji sastanak prvi u nizu posebno zbog mogućnosti da bi se slom Agrokora ili kompanija u tom koncernu negativno odrazio na ukupni bilans u BiH te stanje zaposlenih, a uticao bi i na više stotina dobavljača iz BiH.

"Sljedeća faza je razgovor s dobavljačima. Interes BiH je da 'Konzum' i druge kompanije u sastavu Agrokora koje posluje u BiH stabiliziraju stanje i nastave normalno raditi što je i prvorazredni cilj ovih i drugih sastanaka koji će uslijediti. To je interes zaposlenih i poslovnog svijeta u BiH", stav je Šarovića.

Smatra da je neophodna koordinacija svih nivoa vlasti s obzirom na složenu strukturu i odlučivanje u BiH, ali je važno urediti pojačane kontrole tokova novca i iznošenja novca iz BiH kako se ne bi ponovila situacija s firmom "Tuš" iz Slovenije.

Šarović kaže da su sve zemlje zapadnog Balkana u početnoj fazi sagledavanja stanja zbog problema u Agrokoru.

Iz Vlade FBiH ranije je najavljeno da će uputiti inicijativu Vijeću ministara BiH za pravovremeno poduzimanje mjera zbog finansijskih problema koncerna Agrokor i mogućih posljedica na javne prihode BiH, domaće dobavljače i uposlene u Konzumu BiH i povezanim društvima.

Danas je iz Kabineta premijera FBiH Fadila Novalića Feni potvrđeno da će u Vladi Federacije BiH u Sarajevu sutra biti održan sastanak u vezi s trenutnim dešavanjima u Agrokoru i mogućim štetnim posljedicama po BiH.

Zbog velikih dugovanja Agrokora prema dobavljačima, bankari koji su najveći finansijeri i kreditori Agrokora su imenovali novu upravu na čelu s Antoniom Alvarezom III koji će pokušati restrukturirati kompaniju.

Vlada Hrvatske je danas postavila svog čovjeka Antu Ramljaka na čelo Agrokora.

XS
SM
MD
LG