Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Boris Džonson: Dodiku otvorena evropska vrata


Šef britanske diplomatije je rekao da je poboljšanje stabilnosti i bezbednosti zapadnog Balkana prioritet

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da Velika Britanija želi snažnu i uspešnu Republiku Srpsku u sklopu snažne i uspešne Bosne i Hercegovine, dodajući da su predsedniku RS Miloradu Dodiku otvorena "evropska vrata", prenosi Beta.

Džonson koji je boravio u poseti BiH, rekao je u intervjuu za današnje izdanje lista Blic da će London nastaviti da "usko sarađuje" s vladom RS u borbi protiv ekstremizma i organizovanog kriminala, kao i na poboljšanju poslovnog okruženja.

Na pitanje kakav je stav o američkim sankcijama uvedenim Dodiku i da li će se Velika Britanija pridružiti rigoroznim merama protiv njega, Džonson je rekao da "dele zabrinutost" zbog kojih je Vašington doneo odluku da uvede sankcije, ali da su zasad oni i njihovi evropski partneri odlučili da ostave otvorena vrata Dodiku da se vrati na "konstruktivniji put".

"Referendum o jednostranom otcepljenju Republike Srpske bio bi neustavan i predstavljao kršenje Dejtonskog sporazuma", rekao je britanski ministar.

Šef britanske diplomatije je rekao da je poboljšanje stabilnosti i bezbednosti zapadnog Balkana prioritet.

"Nastavićemo da radimo sa regionom kako bi zapadni Balkan učinili stabilnim, sigurnim i prosperitetnim. Zabrinuti smo zbog uticaja ekstremizma na BiH i to detaljno pratimo", kazao je Džonson.

XS
SM
MD
LG