Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel: Američki napad razumljiv imajući u vidu patnje Sirijaca


Angela Merkel

Njemačka kancelaraka Angela Merkel izjavila je petak da je napad SAD na sirijsku vazdušnu bazu iz koje je upotrijebljeno hemijsko oružje za napad na Idlib razumljiv imajući u vidu patnje sirijskog naroda.

"Napad SAD je razumljiv imajući u vidu dimenziju ratnog zločina, imajući u vidnju patnje nevinog naroda, i imajući u vidu blokadu Savjeta bezbjednosti UN" rekla je Merkel, prenosi Reuters.

Ona je napade opisala kao "limitirane i ciljane".

Predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker je poručio da se na "upotrebu hemijskog oružja mora odgovoriti" nakon što je američki predsjednik Donald Trump naredio raketni napad na vojnu bazu sirijske vojske u Siriji, kao odgovor na napad hemijskim oružjem na provinciju Idlib.

"SAD su obavijestile EU da su ovi napadi limitirani i da je cilj zaustavljanje daljih razaranja hemijskim oružjem" rekao je Juncker u saopštenju. Na ponovljenu upotrebu tog oružja se moralo odgovoriti".

"Postoji jasna razlika između vazdušnih udara na vojne ciljeve i upotrebe hemijskog oružja protiv civila", naveo je predsjednik EK Juncker.

Francuska ne želi eskalciju sirijskig konflikta, nakon vazdušnih udara SAD i Rusija sada treba da se priključi razgovorima da bi došlo do pregovora i rješenja za ovaj konflikt, izjavio je ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Marc Ayrault.

Govoreći u maliju zajedno sa njemčkim šefom diplomatije Sigmarom Gabrielom, Ayrault je rekao:

"Ne želimo eskalciju. Želimo da zustavimo hipokriziju. Ako Rusija ima dobru volju treba da se zaustavi i pregovara. Ne želimo da podižemo uloge, već želimo da nađemo rješenje. Ne možete djelovati sa realnošću upotrebe hemijskog oružja, pribjegavajući propagandi", reako je Ayrault.

XS
SM
MD
LG