Dostupni linkovi

Novo ročište u slučaju Ramuša Haradinaja


Ne očekujem konačnu odluku danas: Ramuš Haradinaj
Ne očekujem konačnu odluku danas: Ramuš Haradinaj

Francuski sud u Kolmaru danas održava još jedno ročište u slučaju Ramuša Haradinaja, koji se od 4. januara nalazi u toj zemlji nakon hapšenja po poternici Srbije za ratne zločine.

Haradinaj je uoči ročišta, koje počinje u 14 časova, za Radio Slobodna Evropa izjavio da ne očekuje da će sud danas doneti odluku o njegovom izručenju.

"Tužilac će predstaviti konačne nalaze o tome da li su ispunjeni kriterijumi za izručenje Srbiji, dok ćemo mi, odbrana, predstaviti naše argumente da je taj zahtev Srbije neosnovan, politički motivisan, bez zakonske osnove i da se kao takav treba odbiti", kazao je on.

Haradinaj je dodao da je teorijski moguće i da se danas donese odluka, "ali na osnovu dosadašnjih kašnjenja, moguće je da se odluka odloži na još nekoliko dana ili nedelja".

Haradinaj je ponovio da ne priznaje nadležnost Srbije.

On je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Haradinaja je 2012. godine Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio svih optužbi za ratne zločine. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine doneo oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona.

Haradinaj je podneo ostavku na mesto premijera 2005. i samovoljno se tada predao Hagu, pošto ga je tužilaštvo optužilo za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG