Dostupni linkovi

Oslobođen Ramuš Haradinaj


Priština, posteri sa Likom Ramuša Haradinaja na kojima piše: Kosovo ti želi dobrodošlicu.
Priština, posteri sa Likom Ramuša Haradinaja na kojima piše: Kosovo ti želi dobrodošlicu.

Haški tribunal je izrekao oslobađajući presudu bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju i njemu potčinjenom Idrizu Baljaju. Treći optuženi Ljah Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora za okrutno postupanje i mučenje dve osobe.

U Prištini se oduševljeno slavila odluka Tribunala u Hagu da Ramuša Haradinaja oslobodi svih optužbi. Ulicama su trubili automobili, vijorile su se albanske i američke zastave, građani uzvikivali “Ramuš, Ramuš!” i “OVK!”, bacale su se petarde.
Ramuš Haradinaj se posle oslobađajuće presude obratio građanima Kosova pismenom izjavom. Haradinaj je izjavio da su sve optužbe bile netačne što je od važnosti za Kosovo.
“Ta odluka jača Kosovo. Danas, kao slobodan i suveren narod gradimo dinamično društvo, koje će poštovati vladavinu zakona i prava svih građana”, navodi se u poruci.
Kako je saopštila Alijansa, Haradinaj je kazao da sa nestrpljenjem očekuje povratak na Kosovo. “Još nam predstoje teški izazovi. Narod Kosova zaslužuje da živi u slobodnom društvu, u kome su vrednosti zaštićene i garantovane. Ovo je vizija kojoj ću se posvetiti tokom života”, poručio je Haradinaj građanima Kosova.
U Hagu su tokom izricanja presude boravili članovi uže porodice Haradinaj i partijski funkcioneri. Ahmet Isufi, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da se sa Haradinajem vraća u Prištinu. Isufi je ocenio da je oslobađajućom presudom dokazana ‘pravednost oslobodilačke borbe’. “Verujemo u pravednu borbu OVK za slobodu Kosova. Dokazano je da su vojnici bili nevini. Zna se ko je bio okupator”, rekao je Ahmet Isufi.
Od samog početka procesa čelnici institucije i građani verovali su u nevinost Ramuša Haradinaja, bivšeg premijera i lidera Alijanse za budućnost Kosova. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da je sud doneo pravu oduku.
“Sud je imao sve elemente za donošenje jedne takve odluke. Veoma je važno što se Haradinaj na samom početku odazvao na poziv tužilaštva”, izjavio je Sejdiu.
I Vlada Kosova je pozdravila odluku Haškog suda. “I u ovom sudskom procesu dokazano je da je borba OVK bila pravedna, oslobodilačka, u skladu sa međunarodnim konvencijama”, ocenila je Vlada i izrazila žaljenje što je Tibunal optužio Ljaha Ibrahimaja.
Haški tribunal oslobodio je Haradinaja i Baljaja krivice za ratne zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998, a trećeoptuženog Ljaha Brahimaja je osudio na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja zatvorenika.
Haradinaj se dobrovoljno predao Tribunalu 9. marta 2005. neposredno pošto je podneo ostavku kao premijer Kosova. Istog dana u Hag su iz Prištine prebačeni i Baljaj i Brahimaj.
Albanci su verovali u nevinost Ramuša Haradinaja, navodeći da je ratovao za slobodu i nezavisnost Kosova. Kadri Morina kaže da je pravda pobedila. “Veoma sam srećan, pravedno su odlučili. OVK nije počinila ono što je navodilo tužilaštvo. To je bio pravedan rat za oslobođenje Kosova”, izjavio je ovaj građanin Prištine.
Mladi Arijanit je slavio. “Ramuš je nedostajao posle nezavisnosti Kosova. Srećni smo sada. On je branio nacionalni identitet i čistu borbu”, kazao je ovaj mladić.
Alijansa za budućnost Kosova osnovala je organizacioni odbor za doček njenog lidera Haradinaja, koji će u Prištinu iz Haga doputovati najverovatnije u petak.

U Beogradu ogorčenje

Zvanični Beograd ujedinjen je oko ocene oslobađajuće presude bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju. Ona je ocenjena sramnom, skandaloznom, porazom međunarodnog prava i ruganjem pravdi i žrtvama. Poznavaoci haških suđenja navode da haško tužilaštvo nije bilo dovoljno angažovano, Srbija nije bila spremna da preda dokaze koje je imala a UNMiK nije dovoljno učinio da zaštiti svedoke, javlja iz Beograda Ljudmila Cvetković:

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da ovakva presuda govori da je Haški tribunal zreo za penziju:

“Ja sam zapanjen ovakvom odlukom suda. Ali bih hteo odmah da razdvojim ulogu Haškog tužilaštva i ulogu veća koje je izreklo ovakvu presudu. Smatam da je tužilaštvo dosta uradilo da se Haradinaj prvo izvede na optuženičku klupu, da odgovora, i trudilo se da on dobije adekvatnu presudu.”

Srpski tužilac za ratne zločine ukazao je i na to da je devet svedoka ubijeno od 2003. do 2007. godine, a da je veće dozvoljavalo da se optuženi brani sa slobode kada su ti ljudi bili ubijeni. "Lično sam se uverio kroz slučaj Lekaj u odgovornost Haradinaja u zločinima na Pastriku", rekao je tužilac Vukčević:

“Mi smo u slučaju Lekaj, znači imamo pravosnažnu presudu gde je utvrđeno da je Lekaj potčinjeni Haradinaju, i da je Haradinaj bio na Rveničkom jezeru kad su izvršeni zločini.”

Predsednik Srbije Boris Tadić je pre izricanja presude rekao da bi oslobađajuća presuda za Haradinaja bila velika nepravda i unižavanje kredibiliteta Međunarodnog suda za ratne zločine. Takva presuda za Tadića ne predstavlja zadovoljenje pravde. Za predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu oslobađajuća presuda Haradinaju je mračna odluka koja svedoči da se radi o sudu koji ne postoji da bi se izricala pravda". "Time je pored Haradinajevih zločina nad Srbima napravljen novi veliki zločin i to Srbija javno i nedvosmisleno saopštava. Haški tribunal se ovom odlukom ruga pravdi i ruga se nevinim žrtvama koje su stradale od ruke Haradinaja"cenio je Koštunica u pisanoj izjavi.

Reagovao je i vicepremijer Božidar Djelić:

“Danas je ceo sistem međunarodne pravde, i budućnosti i pomirenja između naroda na Balkanu dobio jedan veliki udarac i odgovorni za to su oni koji rukovode Haškim tribunalom.”

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić misli da će ova presuda imati brojne političke, moralne i pravne posledice:

“Mi sad imamo priliku da jednog prononsiranog ratnog zločina imamo na Kosovu i Metohiji kao čoveka koji će nastaviti da se bavi politikom. i to zapravo daje dodatno svetlo na probleme koje ćemo zajednički imati u našem državnom poslu oko očuvanja Kosova i Metohije kao dela Srbije. Haški tribunal je tome dolio ulje na ovu vatru.”

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, koji se bavi rasvetljavanjem ratnih zločina kaže da svako ko je pratio suđenje Haradinaju je ovaku presudu i očekivao. Na osnovu onog što smo videli pretpostavljalo se da sudsko veće neće moći da donese drugačiju presudu a ima više razloga za to, objašnjava Kandićeva:

“Videlo se da je odbrana Haradinaja daleko jača nego što je tužilaštvo. Tužilaštvo je odavalo utisak kao da mu nije stalo da dokaže tu optužnicu i nije uspelo da prikupi sve relevantne dokaze, koji se tiču odgovornosti za zločine prema Srbima tokom te 1998. godine. Međutim, tužilaštvo nije moglo da prikupi odrđene dokaze koje, čini mi se u ovom slučaju, srpska strana nije bila voljna da da. A UNMiK je odgovoran za nerazumevanje situacije na Kosovu u vezi sa sigurnošću svedoka.”

XS
SM
MD
LG