Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Džej-Pi Morgan i Lojds izmeštaju deo poslovanja iz Londona


Finansijski giganti, banka Džej-Pi Morgan Čejs (JPMorgan Chase) i osiguravajuća kuća Lojd (Lloyd's of London), ubrzavaju planove za premeštanje dela poslovanja iz Londona posle formalnog pokretanja procedure za Bregzit, javlja Blumberg (Bloomberg), prenosi Beta.

London je dosad bio finansijska prestonica Evrope pošto je članstvo Velike Britanije u Evropskoj uniji korporacijama sa sedištem u tom gradu omogućavalo slobodno poslovanje s ostatkom Unije.

Namera Velike Britanije da izađe iz EU podstakla je međunarodne banke da razmotre premeštanje poslova u druge zemlje. Procenjuje se da bi iz londonskog finansijskog sektora u druge zemlje moglo da ode 4.000 do 200.000 zaposlenih, preneo je Blumberg.

Džej-Pi Morgan pregovara o kupovini kancelarija u Dablinu u koje bi mogao da smesti više od 1.000 radnika. Ta banka je navele da su i druge opcije otvorene i da želi da vidi kako će teći pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU.

Rukovodstvo Džej-Pi Morgana je navelo da će od nekih zaposlenih biti zatraženo da razmotre preseljenje u druge zemlje.

Lojd, koji je osnovan u britanskoj prestonici 1688. godine, planira da u Briselu otvori sedište za poslovanje u EU. Ta kompanija očekuje da će njene kancelarije u Briselu biti otvorena 2019. godine, ali je navela da će u njoj biti zaposlene "destine, a ne stotine ljudi".

Američka osiguravajuća kuća AIG saopštila je početkom marta da planira da otvori poslovnicu u Luksemburgu za rad u Evropskom ekonomskom prostoru posle Bregzita.

Velike finansijske korporacije za svoje središte u Evropi dosad su birale londonski Siti u kojem se nalazi Londonska berza, treća najveća posle Njujorške berze i Nasdaka koji je takođe baziran u Njujorku. S najavom izlaska Velike Britanije iz EU korporacije razmatraju kako da nastave da uslužuju klijente u Evropi i ne izgube pristup jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji.

XS
SM
MD
LG