Dostupni linkovi

Vanredna vijest

London: Lideri EU pozdravljaju ton Mejove


Tereza Mej.

Lideri EU pozdravili su ton pisma britanske premijerke Tereze Mej koje im je uputila obaveštavajući ih o zvaničnom početku Bregzita, izjavio je njen portparol, prenosi Rojters.

On je kazao da je Mej razgovarala sa predsednikom Evropskog parlamenta i liderima Irske, Poljske, Italije, Francuske i Španije, nakon što je Britanija otpočela u sredu proceduru izlaska iz evropskog bloka.

“Oni su bili srdačni i kontstruktivni. Dobili smo povratnu informaciju da se ton pisma veoma poštuje i ocenjuje kao konstruktivan”, kazao je portparol britanske premijerke o njenih telefonskim razgovorima sa nekolicinom evropskih lidera.

U međuvremenu, Jelisejska palata je saopštila da je francuski predsednik Fransoa Oland rekao je Terezi Mej da treba početi razgovore o modalitetima izlaska njene zemlje iz EU pre dogovora o budućim vezama EU i Velike Britanije, prenosi Frans pres.

Oland u telefonskom razgovoru podsetio britansku premijerku na principe pregovora ističući da oni moraju biti vodjeni konstruktivno i jasno, kako bi se otklonile sve nejasnoće i osiguralo poštovanje pravila i interesa EU, pre svega prava građana kao i obaveze koje je Velika Britanija ranije preuzela.

Frans pres navodi da je Mej u pismu kojim je aktivirala Bregzit, insistirala na istovremenom vođenju pregovora o izlasku Britanije i njenim budućim odnosima sa EU.

Brisel je takvu mogućnost više puta odbacio a nemačka kancelarka Angela Merkel je u sredu rekla da nisu mogući pregovori o novim odnosima Velike Britanije i EU dok se na završe pregovori o uslovima Bregzita.

XS
SM
MD
LG