Dostupni linkovi

Britanija otpočela napuštanje Evropske unije


Britanska premijerka Theresa May potpisala je pismo kojim potvrđuje da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU i time formalno aktivirala član 50 Lisabonskog sporazuma. Građani Britanije na referendumu prošloga juna odlučili su da će napustiti EU. Proces izlaska i pregovori s Bruxellesom potrajati će dvije godine, iako London ponavlja da želi brži dogovor kojim bi se garantirala prava građana EU koji žive u Britaniji, i Britanaca nastanjenih u državama Unije.

Sat počinje otkucavati, nakon što je britanski ambasador u EU Tim Barrow danas predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku predao pismo​ premijerke Therese May kojim potvrđuje da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU.

"Tu je pismo premijerke Therese May na šest stranica. Ne postoji razlog da se pretvaramo da je danas sretan dan, u Bruxellesu ili u Londonu", rekao je Tusk nakon što mu je pismo uručeno, pred prepunom dvoranom novinara u zgradi Evropskog vijeća.

May želi "čist" raskid s EU, što znači napuštanje zajedničkog tržišta i paralelno s tim kontrolu useljavanja građana iz drugih članica Unije, što je bio jedan od razloga za Brexit. Upravo je sloboda kretanja ljudi jedno od načela na kojima se temelji ideja EU.

Tusk će u roku od 48 sati poslati ostalim državama članicama nacrt smjernica za pregovore s Londonom koje moraju odobriti šefovi država i vlada 27 država članica na summitu 29. aprila u Bruxellesu.

"Širi zakon o razvodu" bi, po nekim procjenama, mogao stajati London i do 50 milijardi funti
"Širi zakon o razvodu" bi, po nekim procjenama, mogao stajati London i do 50 milijardi funti

Europska komisija želi postići okvirni dogovor o razdruživanju do kraja godine. Među temama o "razvodu" su pitanja koliko će London morati platiti da podmiri sve svoje obveze prema EU, zatim status 1,4 milijuna britanskih državljana u EU i 3,3 milijuna državljana drugih država članica koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Trebati će se riješiti pitanje sigurnosti na granici, sudbina evropskog uhidbenog naloga, te preseljenje agencija EU koje imaju sjedište u Britaniji, kao i doprinos Velike Briatnije za mirovine službenika EU, što je dio "šireg zakona o razvodu", koji bi, po nekim procjenama, mogao stajati London i do 50 milijardi funti.

Engleski ministar financija Philip Hammond jasno je rekao da će se u tom procesu morati nešto dati kako bi se nešto dobilo. Iz ureda premijerke nakon sjednice kabineta je saopćeno: "Želim postići dobar sporazum za svakog građanina Ujedinjenog Kraljevstva".

May želi dogovoriti obuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini s EU, no Komisija o tome želi pregovarati dok se ne postigne dogovor o razdruživanju.

Britanija bi trebala istupiti iz Europske unije 29. marta 2019, točno dvije godine nakon slanja pisma o aktivaciji članka 50. No, postigne li dogovor, to može biti i ranije, ali se dvogodišnji rok može i produljiti ako se svi, jednoglasno, s time slože.

Odlaskom Ujedinjenog Kraljevstva, koje je u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu ušlo 1973, završit će se veza stara više od 40 godina, veza na koju su Britanci ionako gledali isključivo kao na zajedničko tržište, nikako kao na političku zajednicu naroda.

Za izlazak iz EU glasalo je 52 posto građana Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu 23.juna 2016.

(VIDEO: Evroskepticizam u Evropi i Srbiji: Britanski EXIT i srpski ENTER)

Evroskepticizam u Evropi i Srbiji: Britanski EXIT i srpski ENTER
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:13 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG