Dostupni linkovi

Agrokor: Dobavljači daju podršku restrukturiranju koncerna


U okviru Agrokora je i Konzum
U okviru Agrokora je i Konzum

Kompanija Agrokor saopštila je u ponedjeljak nakon sastanka s dobavljačima da će se menadžment koncerna založiti da rokovi plaćanja budu u skladu s ugovorenim, kao i da su dobavljači istakli spremnost da podrže restrukturiranje kompanije.

"Dobavljači su danas istakli da je Agrokor jedan od njihovih najznačajnih partnera, te da su spremni i dalje da daju snažnu podršku u restrukturiranju kompanije, ali isto tako očekuju da će se u tom procesu maksimalno štititi njihovi interesi", saopštio je Agrokor posle sastanka vlasnika i uprave Agrokora s predstavnicima dobavljača.

Sastanak je održan u Zagrebu, a njemu je, kako se navodi u saopštenju, pored predstavnika tridesetak Agrokorovih dobavljača, prisustvovao i predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić.

Posle sastanka, koji je trajao manje od sat vremena, nije bilo izjava za medije, već samo saopštenje Agrokora.

U saopštenju se ističe da je na sastanku izražen stav da je najveći teret stabilizacije Agrokora podnela sama kompanija, a odmah nakon nje i dobavljači, kao i da je potvrđeno da će se menadžment kompanije u potpunosti založiti da rokovi plaćanja budu u skladu s onim ugovorenim.

Naglašeno je i da su dobavljači dali značajan doprinos u procesu restrukturiranja Agrokora i da će učiniti sve na zaštiti njihove izloženosti prema tom koncernu. Takođe je potvrdjen "obostrani interes za nastavak poslovne saradnje s ciljem zajedničkog rasta" i dogovoren nastavak redovne međusobne komunikacije.

Veliki dobavljači Agrokora sastali su se danas u Zagrebu s rukovodstvom tog koncerna koji se zbog prezaduženosti nalazi u velikim finansijskim problemima, javilu su raanije hrvatski mediji.

Dočekao ih je vlasnik Agrokora Ivica Todorić, koji im je rekao da je Agrokor u restrukturiranju, te je od dobavljača u tom procesu zatražio podršku, prenosi Jutarnji list.

Nakon sastanka koji je trajao manje od sat vremena, a na kojem su bili predstavnici četrdesetak dobavljača, među kojim Podravke, Vindije, Dukata, Kraša i Franka, kao i predsjednik Hrvatske privredne komore Luka Barilović, nije bilo izjava za medije.

Prema dostupnim informacijama, potraživanja dobavljača prema Agrokoru iznose oko 16 milijardi kuna.

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministar za privredu Martina Dalić najavila je u petak da je pri kraju izrada nacrta zakona kojim bi se pomoglo sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove, poput Agrokora, a s ciljem zaštite hrvatske ekonomije.

Iza zatvorenih vrata su se u posljednje vrijeme, kako je je javio novinar RSE iz Zagreba, održavali i razgovori Ivice Todorića sa Sberbankom koja drži preko polovice „Agrokorovih“ kredita.

Raspravljalo se o pravcu restrukturiranja koncerna Agrokor koji zapošljava gotovo 56.000 ljudi, od toga u Hrvatskoj 27.400, u Srbiji 10.600, u Sloveniji 11.200, a u BiH 5.000 ljudi.

Sudbinu Agrokora odrediti će dogovor Ivice Todorića, bankara koji su kreditirali Agrokor, a gdje preko pola kredita drže Rusi, te hrvatske prehrambene industrije i hrvatske Vlade.

Država, kako je rečeno, neće posegnuti za novcem poreznih obveznika kako bi izvukla iz nevolje privatnu kompaniju. ​

Ipak, potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministar za privredu Martina Dalić najavila je u petak da je pri kraju izrada nacrta zakona kojim bi se pomoglo sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove, poput Agrokora, a s ciljem zaštite hrvatske ekonomije.

XS
SM
MD
LG