Dostupni linkovi

Plenković: Hrvatska Vlada želi konsolidaciju Agrokora


Ivica Todorić
Ivica Todorić

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je i Vlada želi da dođe do konsolidacije kompanije Agrokor, koja se zbog prezaduženosti suočava s dubokom krizom, prenosi Beta.

"Država radi na tome da održimo ekonomsku i finansijsku stabilnosti zemlje, a želimo i konsolidaciju poslovanja Agrokora", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je istakao da je reč o privatnoj kompaniji koja ima veliki značaj za hrvatsku privredu i koja je najveći poslodavac s oko 60.000 zaposlenih u Hrvatskoj i u susednim državama.

On nije hteo preciznije da odgovori na pitanje da li je svejedno ko će preuzeti Agrokor, posebno kada je reč o mogućnosti da ruske banke uđu u upravljačku strukturu koncerna.

"Nećemo u ovome trenutku o tome razgovarati, jer mislim da ima još jako puno internih stvari koje kompanija mora da reši", rekao je Plenković i dodao da država ne može da utiče na neke stvari u privatnoj kompaniji kao što je to od koga će tražiti kredite.

Agrokor je ranije saopštio da njegova postojanost nije dovedena u pitanje i da menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih deoničar, vodeći prvenstveno računa o zaposleninima i njihovim radnim mestima, kao i dobavljačima i partnerima.

Hrvatski mediji navode da se tokom dana očekuje više sastanaka o budućnosti Agrokora, među ostalim i sastanak najvećih Agrokorovih dobavljača, na kojem bi trebalo da budu definisane zajedničke pozicije dok se rešava problem nelikvidnosti u tom koncernu.

Prema pisanju medija, sutra bi mogla da bude objavljen i plan o restrukturiranju jedne od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG