Dostupni linkovi

UN: Izrael se oglušio o pozive da zaustavi naseljavanje Zapadne obale


Jevrejska naselja na Zapadnoj obali
Jevrejska naselja na Zapadnoj obali

Izrael nije preduzeo korake u skladu sa pozivom Saveta bezbednosti UN da zaustavi svo naseljavanje Zapadne obale i istočnog Jerusalima i umesto toga je odobrio širenje naselja, kršeći međunarodno pravo, saopštile su sinoć Ujedinjene nacije (UN).

Izaslanik UN Nikolaj Mladenov rekao je Savetu da najave velike izgradnje u naseljima i akcije legalizacije sugerišu "jasnu nameru da se nastavi širenje naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji".

To je njegov prvi izveštaj Savetu bezbednosti o primeni rezolucije usvojene u decembru u kojoj se jevrejska naselja označavaju "flagrantnim kršenjem" međunarodnog prava.

Ta rezolucija predstavlja veliko odstupanje od ranije prakse tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame jer su se SAD uzdržale od glasaja, umesto da iskoriste pravo veta kao što je tada izabrani predsednik Donald Tramp zahtevao.

Rezolucijom nisu uvedene sankcije protiv Izraela, tako da Savet nije pozvan da preduzme bilo kakvu akciju, ali ona odražava neslaganje sveta s naseljavanjem.

Mladenov, specijalni koordinator za bliskoistočni proces, ponovio je da UN smatraju sve aktivnosti naseljavanja nelegalnim po međunarodnom pravu i glavnom preprekom za mir. On je porast najava izgradnje u naseljima u januaru označio "duboko zabrinjavajućim". Tokom tog meseca najavljena je izgradnja ukupno 5.500 stambenih jedinica u području C koje zauzima 60 odsto Zapadne obale isključivo pod kontrolom Izraela.

"Ukupno je u poslednja tri meseca primećen velik nivo aktivnosti vezan za naseljavanje, posebno u poređenju sa 2016, kada su objavljeni tenderi za samo 42 (stambene) jedinice i nastavljena izgradnja oko 3.000 za 12 meseci u području C", rekao je Mladenov.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon je odgovorio saopštenjem da "nema moralne jednakosti između izgradnje domova i ubilačkog terorizma", dodavši da je jedina prepreka miru palestinsko nasilje i huškanje. On je takođe apelovao da prestane opsesivni fokus na Izrael.

Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Sve te teritorije okupirao je Izrael u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Mladenov je rekao da će napredovanje u naseljavanju u poslednja tri meseca još više ugroziti teritorijalnu povezanost palestinske države i ubrzati fragmentaciju Zapadne obale.

"Širenje naselja podriva svaku suštinu dvodržavnog rešenja", rekao je Mladenov, aludirajući na rešenje decenijskog sukoba stvaranjem nezavisne Palestine uz Izrael i dodavši da u rezoluciji stoji da međunarodna zajednica neće priznati nikakve promene granica iz 1967. godine osim onih o kojima se strane dogovore.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG