Dostupni linkovi

Scheffer: BiH je imala i ima jake argumente za reviziju postupka protiv Srbije


Međunarodni sud pravde, Hag
Međunarodni sud pravde, Hag

Autor dokumenta revizije u predmetu Bosne i Hercegovine protiv Srbije, američki profesor David Scheffer (Dejvid Šefer) ocijenio je danas da je Sarajevo "imalo i ima" jake argumente za reviziju postupka protiv Srbije po tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, prenosi Beta.

Šefer je za sarajevski portal Avangarda.ba kazao da je utvrđivanje istine o onome što se događalo 1992. godine u BiH i ko je za to odgovoran, "cilj vrijedan truda, za koji se vrijedi boriti pred sudovima".

"Mi smo čvrsto vjerovali da smo imali, i da još uvijek imamo, jake argumente za reviziju na osnovu ukupnosti dokaza o genocidu u 1992. godini, što je utvrđeno u predmetu Mladić pred Haškim tribunalom do decembra 2016. godine. Bilo bi neodgovorno ignorisati taj razvoj događaja i dopustiti da presuda Međunarodnog suda pravde u ovom predmetu iz 2007. godine ostane neosporena", rekao je Šefer.

On je naveo i da pravni tim BiH ne vjeruje da je Registrar Međunarodnog suda pravde pružio odgovarajuće objašnjenje svoje pozicije, kada je odbio dokument revizije.

Upitan na koje je opcije mislio kada je nagovijestio da i nakon odbijanja revizije postoji mogućnost nastavka procesa pred Međunarodnim sudom pravde, Šefer je rekao da nije u poziciji da javno raspravlja o tim opcijama.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi se u sudskoj proceduri u BiH utvrdilo da su srpski i hrvatski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović u svojim pismima na odgovor Registrara dezavuisali i doveli u zabludu Međunarodni sud pravde, odnosno da su lažno prikazali status i sakrili informacije o legitimitetu agenta BiH, to bi moglo da znači da bi takav nalaz sudova u BiH mogao dovesti do razmatranja u Međunarodnom sudu pravde.

On je ocijenio da je Srbija odlagala hapšenje i predaju Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kako bi se izbjeglo da Međunarodni sud pravde uzme u obzir i konačne presude Haškog tribunala u tim slučajevima po pitanju genocida, u okviru desetogodišnjeg roka za podnošenje zahtjeva za reviziju.

Šefer je dodao da zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju "pruža argumente u pogledu ukupnosti dokaza".

"To su dokazi koji su već otkriveni u sudnicama Haškog tribunala i koji su, u svojoj ukupnosti, onako kako su dosegnuti u decembru 2016. godine, trebali, prema našem mišljenju, dovesti do toga da Međunarodni sud pravde ponovo otvori svoju analizu genocida u BiH tokom 1992. godine", rekao je Šefer, koji je bio prvi američki ambasador za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG