Dostupni linkovi

Na pragu NATO: McConnell zakazao glasanje o Crnoj Gori


Mitch McConnell
Mitch McConnell

Lider većine u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, republikanski senator iz Kentucky-ja, Mitch McConnell (Mič Mekonel), pokrenuo je proceduru koja bi trebalo da se okonča glasanjem o ratifikaciji Protokola o članstvu Crne Gore u NATO, javio je Glas Amerike (VOA).

U četvrtak popodne, McConnell je objavio da će se u ponedeljak u 17.30 po lokalnom vremenu, glasati o ograničenju rasprave. Ukoliko za to glasaju tri petine (ukupno 60) senatora, navode izvori VOA u Senatu, Protokol o članstvu Crne Gore u NATO mogao bi da bude ratifikovan i poslat na potpis predsjedniku SAD-a, Donaldu Trumpu (Tramp), već krajem naredne sedmice.

Protokol o članstvu Crne Gore ratifikovalo je 26 od 28 članica Saveza. Čeka se da to još učine Španija i SAD.

Prošle nedjelje senatori John McCain (Džon Mekejn), Jeanne Shaheen (Džin Šahin) i Ben Cardin (Kardin) tražili su da rasprava o protokolu u Senatu počne, ali se tome usprotivio senator Rand Paul (Rend Pol). U izjavi za Politico, senator Paul je iskazao rezervu prema daljem proširenju NATO, uključujući i Crnu Goru, ali je njegovo mišljenje – tvrde zagovornici politike otvorenih vrata Alijanse – gotovo usamljeno.

Senator McCain je prilikom prošlonedjeljne debate u Senatu rekao kako "najmanje 98 senatora" podržava ratifikaciju. McConnellova odluka da ubrza proceduru uslijedila je nakon što su od Senata to tražili i čelni ljudi State Departmenta i Pentagona, Rex Tillerson (Reks Tilerson) i general Jim Mattis (Džim Matis).

Oni su u zahtjevu da se članstvo Crne Gore ratifikuje kazali kako očekuju da Crna Gora na narednom samitu Alijanse u Briselu, u maju ove godine, pojavi u svojstvu punopravnog člana.

Američki zvaničnici ponovili su, i u razgovorima sa crnogorskim šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem, koji trenutno boravi u Washingtonu, da je ratifikacija Protokola "proceduralno pitanje".

Cardin: Ratifikacija sredinom naredne sedmice

Darmanović je u četvrtak popodne imao susrete sa dvojicom uticajnih senatora u Spoljnopolitičkom odboru, Benom Cardinom, najviše rangiranim demokratom i republikanskim senatorom iz Wisconsina Ronom Johnsonon (Džonson).

"Kada smo dogovorili sastanak nismo znali da će senator McConnell tražiti da se u ponedjeljak izjašnjavamo o ratifikaciji. To znači da je veoma moguće da bi već polovinom naredne sedmice Senat mogao da ratifikuje članstvo Crne Gore u NATO-u", rekao je Cardin za VOA.

On je kazao da je "Crna Gora pokazala izuzetnu hrabrost".

"U njihova unutrašnja pitanja miješali su se strani interesi, posebno iz Rusije. Usprotivili su se tome, bili su hrabri, sproveli su neophodne reforme. Mi očekujemo njihovu punu participaciju u NATO i unapređenje odnosa, ne samo u okviru NATO-a, već i odnosa SAD i Crne Gore", kazao je Cardin.

Ranije je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov postavio pitanje koristi crnogorskog članstva u NATO-u, i za Crnu Goru i za Alijansu.

"NATO ne garantuje bezbjednost samo individualnim zemljama, već takođe garantuje i regionalnu bezbjednost i pomaže globalnu bezbjednost. Članstvo Crne Gore daje NATO-u još jednu dimenziju i jača Alijansu", ocijenio je Cardin.

XS
SM
MD
LG