Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oružane snage BiH dobile 24 američka Humveeja vrijedna 3,5 miliona dolara


Oružane snage BiH

U kasarni Rajlovac kod Sarajeva u četvrtak je izvršena svečana primopredaja 24 vozila Humvee koja je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBIH).

Riječ je o prvoj tranši donacije vrijedne 3,5 miliona dolara, dok će drugi dio paketa od blizu 20 vozila biti predat do kraja 2017. godine.

Na ceremoniji primopredaje vozila govore su održali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i generalmajor Senad Mašović.

"Mnogi od nas su prisustvovali sličnim događajima i govorima, ali uvjeravam vas da je ovaj dan drugačiji od ostalih. Vozila koja vidite neće vas odvesti u NATO preko noći, ali pokazuju jasnu američku predanosti vašoj zemlji i njenom putu ka euroatlantskim integracijama. OSBiH koje su se dokazale tokom poplava 2014. godine sada će moći reagovati brže i efikasnije na prostoru cijele države", rekla je ambasadorica Cormack, prenosi Klix.ba

Ona je istakla da su Humvee vozila savladala najnepristupačnije terene na planeti – od pustinja na Bliskom istoku do tundri u Aljasci, i da su sinonim za američku armiju, NATO i druge jake vojske na planeti te da su od danas temelj pokretnosti jedinica OSBiH.

XS
SM
MD
LG