Dostupni linkovi

Bez HDZ-a u Sarajevu usvojena Rezolucija o osudi inicijativa za federalizaciju


Zastupnički dom Parlamenta Federacije BIH usvojio je Rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciju države i entiteta, s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija, koju je predložio poslanik SDP-a Damir Mašić.

Rezoluciji je usvojena jednoglasno, uprkos činjenici da su poslanici HDZ-a BiH, a potom i HDZ-a 1990, zbog neslaganja, ranije napustili sjednicu.

U prijedlogu rezolucije se navodi se da Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH osuđuje kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira dolaze li iznutra ili van Bosne i Hercegovine, a koje za cilj imaju uspostavljanje sistema etno-nacionalne supremacije koji dugoročno vodi do rušenja ustavnog poretka i disolucije Bosne i Hercegovine.

Predlagač rezolucije Damir Mašić je izjavio da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu proglasio ovaj etnički model podjela kao suprotan svim temeljnim evropskim vrijednostima.

Istovremeno, Jozo Bagarić, šef Kluba HDZ-a je kazao da je Rezolucija protiv demokratije, protiv EU parlamenta i protiv Hrvata.

XS
SM
MD
LG