Dostupni linkovi

Tillerson ide u Rusiju, neće prisustvovati NATO samitu


Rex Tillerson
Rex Tillerson

Američki državni sekretar Rex Tillerson boraviće po prvi u Rusiji u maju, u okviru evropske turneje, ali neće prisustvovati NATO samitu 5. i 6. aprila.

State Department objavio je ovo jutros, ali nije naveden razlog Tillersonovog izostanka sa NATO samita, koji bi bio prilika da se prvi put sretne sa svih ostalih 27 saveznika od kako je Donald Trump preuzeo dužnost predsjednika 20. januara ove godine.

Citirajući neimenovanog bivšeg američkog zvaničnika, Reuters navodi da će Tillerson propustiti polugodišnji skup Alijanse u Briselu kako bi prisustvovao razgovoru Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jipinga u predsjednikovom rezortu Mar-a-Lago na Floridi 6. i 7. aprila.

Tillerson ide u Moskvu nakon samita G7 u Italiji, dok će podsekretar za političke odnose Tom Shannon prisustvovati samitu NATO-a, naveo je State Department.

Tillersonov moskovski put dolazi usred istrage koju američke vlasti provode o optužbama o ruskim cyber napadima tokom predsjedničke kampanje u SAD prošle godine i susretima ruskih zvaničnika i nekoliko zvaničnika iz Trumpovog izbornog štaba.

Izvor: Reuters, AP, TASS i Washington Post

XS
SM
MD
LG