Dostupni linkovi

Mektić: Snajperski ćemo pokriti teritoriju održavanja Samita premijera


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poručio je da će mjesto održavanja Samita u Sarajevu cjelokupno biti snajperski pokriveno.

Povodom Vučićevog najavljenog dolaska u Sarajevu, Mektić je kazao da je u utorak održan sastanak s direktorima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSABiH), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije (GP) BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

"Formiran je operativno-policijski štab koji će neprekidno funkcionirati sve do kraja Samita u Sarajevu. Analizirali smo sigurnosnu situaciju u BiH, posebno u Sarajevu u kontekstu održavanja i dolaska premijera Vučića", izjavio je Mektić.

Podcrtao je kako je na sastanku dogovoreno preduzimanje svih potrebnih operativnog-taktičkih mjera koje će imati cilj u potpuno osiguranje skupa.

"Nećemo dozvoliti nikome i ni na koji način, formalnim i neformalnim grupama da ugroze sigurnost Samita i premijera Vučića", poručio je Mektić, prenosi Klix.ba.

Učešće na Samitu u Sarajevu su potvrdili premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Emil Dimitriev i Kosova Isa Mustafa. Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susedstva i proširenja Johanes Hahn i predstavnik Vlade Italije, koja će biti domaćina Samita Zapadnog Balkana u Trstu u julu ove godine.

U fokusu razgovora na Samitu premijera Zapadnog Balkana biće regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te sadržajnijoj ekonomskoj razmeni, jer je put ka EU zajednički cilj.

XS
SM
MD
LG