Dostupni linkovi

Tužilaštvo će uskoro pozvati bivšu predsjednicu Park na saslušanje


Park Geun-Hye
Park Geun-Hye

Tužilaštvo Južne Koreje pozvat će bivšu predsjednicu Park Geun-Hye na saslušanje kao osumnjičenu za korupciju koja je dovela do njenog opoziva sa funkcije predsjednice države.

Tužilaštvo će do srijede odlučiti kada će pozvati Park, navodi Reuters.

Park Geun-Hye je prva predsjednica u državi izabrana na demokratski način koja je opozvana sa svoje pozicije.

Ustavni sud Južne Koreje donio je 10. marta istorijsku jednoglasnu odluku i formalno smijenio predsjednicu te zemlje Park Geun-hye zbog korupcijskog skandala koji je u toj zemlji izazvao višemjesečna politička previranja i pogoršao već postojeće nacionalne podjele.

Prva žena predsjednik Južne Koreje i kćerka vojnog diktatora iz vremena hladnog rata Park Chung-hee, čija su oba roditelja ubijena, Park (65) više nema predsjednički imunitet i sada bi se mogla suočiti sa krivičnim optužbama za korupciju, iznudu novca i zloupotrebu ovlaštenja u vezi sa navodima da je kovala zavjeru sa svojom prijateljicom i savjetnicom Choi Sung Sil.

Ustav zahtijeva da predsjednički izbori budu održani u narednih 60 dana.

Vršilac dužnosti predsjednika Južne Koreje Hwang Kyo-ahn rekao je da će Kabinet stabilizirati zemlju kako bi spriječio intenziviranje unutrašnjeg sukoba.

Park Geun-hye smijenjena je zbog skandala vezanog za korupciju u koji su umiješani južnokorejski konglomerati, u trenutku kada su pojačane tenzije sa Sjevernom Korejom i Kinom.

Do smjene dolazi posle višemjesečne paraliziranosti zemlje i nereda u kojima su stotine hiljada ljudi izlazile na ulice u znak protesta protiv korupcijskog skandala zbog kojeg je i direktor Samsunga završio u zatvoru.

Park (65) više nema predsjednički imunitet i sada bi se mogla suočiti sa krivičnim optužbama za korupciju, iznudu novca i zloupotrebu ovlaštenja u vezi sa navodima da je kovala zavjeru sa svojom prijateljicom i savjetnicom Choi Sung Sil, navodi Reuters.

Samo par sati nakon što je južnokorejski sud donio odluku, sjevernokorejski državni mediji osudili su Park Geun-hye kao "običnog kriminalca".

Izvor: FENA, Reuters
XS
SM
MD
LG