Dostupni linkovi

Napad na Vlasija pokušaj ubistva, dve osobe uhapšene


Azem Vlasi
Azem Vlasi

Kosovska policija uhapsila je dve osobe koje se dovode u vezu sa napadom na kosovskog advokata i nekadašnjeg jugoslovenskog političara Azema Vlasija, koji je ranjen jutros u Prištini i nalazi se van životne opasnosti.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare da su dve osobe, koje se dovode u vezu sa napadom na Vlasija, uhapšene nakon opsežne istrage.

Policiji je u istrazi pomogla i Obaveštajna služba Kosova, nakon čega su osumnjičene osobe locirane.

"Kao rezultat brzog delovanja i nakon lociranja mesta gde su bili osumnjičeni, dve osobe su uhapšene. Prva osoba, pod inicijalima M.J. 1967. godište, sumnjiči se da je počinioc ovog dela, a druga osoba A.L. 1964. godište sumnjiči se da je saučesnik u ovom slučaju", kazao je Keljani.

Saopšteno je da je Policija konfiskovala i oružje za koje se sumnja da je upotrebljeno prilikom ranjavanja.

Policija je takođe pretresla nekoliko lokacija, najpre onu gde su se osumnjičeni sastali, a potom i kuće osumnjičenih. Takođe je konfiskovana i dokumentacija, kao i video snimci sa lica mesta. Istraga je u toku.

Motivi su još uvek nepoznati, ali je policija istakla da se na osnovu prvih informacija, ne radi o nekom pitanju koje tiče Vlasijevog posla.

Napad na Vlasija se tretira kao pokušaj ubistva.

Vlasi je za Radio Slobodna Evropa rekao da je na njega pucao naručeni atentator.

"Prije osam ujutru je zazvonio neko na vrata. Ja sam izašao. Neki tip, onako smušen, držao je neke papire. Rekao je da ima neki vlasnički problem. Rekao sam mu da ja to ne radim i da ide u susednu ulicu kod drugog. Da li je iz Nemačke došao ili ga je neko poslao, ne znam. Ušao sam da mu napišem na ceduljici broj i da mu ga dam. Kad sam izašao, navalio je na mene i na vrata, sa pištoljem i prigušivačem, očigledno pripremljen, i pucao u rame i pobegao. Po svim karakteristikama, to je naručeni atentator. Šta i od koga, istraga će pokazati. Po osnovi mog profesionalnog posla, nemam niti sam imao ikakvih problema sa bilo kim. Moja porodica nema nekih problema ili sporova sa bilo kim. Ne znam šta da mislim i neću da nagađam. Istraga će pokazati svoje", kazao je Vlasi za RSE.

Direktor Hitne pomoći Basri Ljenjani kazao je da je Vlasijevo stanje stabilno i nije bilo potrebe za operacijom.

Ljenjani je dodao da je Vlasi pogođen u levo rame, da ima ulazne rane od metka, ali ne i izlazne, te dodao da nije potrebna operacija. On je iz Hitne pomoći prebačen na traumatologiju.

Vlasi, inače spoljni savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja zadužen za pitanje vizne liberalizacije između Kosova i Bosne i Hercegovine, ranjen je jutros ispred njegovog stana, gdje mu je i kancelarija.

U stanu se u tom trenutku nalazila njegova supruga Nadira Avdić Vlasi koja nije htela da spekuliše o motivima.

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je otkrivanje i hapšenje napadača.

"Takvi akti su neprihvatljivi i za svaku osudu u društvu kojem je cilj jačanje vladavine zakona. Advokatu Vlasiju želim brz oporavak, a od nadležnih organa očekujem da počinioca ovog zločina privedu pravdi", napisao je Tači na Facebooku.

Ovaj čin osudila je i Vlada Kosova.


Advokatska komora Kosova oštro je osudila napad, izražavajući zabrinutost zbog učestalih fizičkih napada i pretnji kosovskim advokatima u poslednje vreme, te zatražila od nadležnih organa da se što pre rasvetli napad na Vlasija.​

"Ovakvi slučajevi nisu slučajnost, nego najava loše budućnosti za pravdu i evropsku perspektivu", navodi se u saopštenju Advokatske komore Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG