Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud u Hagu odbio reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije


Međunarodni sud pravde u Hagu

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, prenose sarajevski mediji.

Pismo koje su dobili članovi Predsjedništva BiH portal klix.ba prenosi u cjelosti.

"Vezano za moje pismo od 24. februara 2017. godine (br. 148182), u kojem sam tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem o kojem sam pisao, čast mi je, po naputku Suda, informirati Vaše ekscelencije o sljedećem:

Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija).

Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26. februar 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)', stoji u pismu koje je članovima Predsjedništva BiH uputio Philippe Couvreur, pisar Međunarodnog suda pravde u Hagu.

XS
SM
MD
LG