Dostupni linkovi

Kijev: Tillerson obećao da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu


Američki državni sekretar Rex Tillerson i ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlom Klimkin u State Departmentu 7. marta 2017.
Američki državni sekretar Rex Tillerson i ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlom Klimkin u State Departmentu 7. marta 2017.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin izjavio je da ga je američki državni sekretar, Rex Tillerson uvjerio da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu u njenom sporu sa Rusijom.

Klimkin je ovo izjavio po izlasku iz State Departmenta, nakon sastanka sa Tillersonom u utorak, gdje je bivši izvršni direktor ExxonMobila, sada glavni diplomata američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"On me uvjerio da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije, da je Ukrajina ključni partner SAD u regionu i da će SAD nastaviti sa kosistentnom podrškom ukrajinskim reformama" rekao je Kimkin novinarima po izlasku.

Trump je tokom izborne kampanje 2016., nagovijestio da će razmotriti ukidanje sankcija Rusiji koje je uvela administracija Baracka Obame, kao odgvor na njihovu aneksiju ukrajinskog poluostva Krim i podršku separatistima na istoku Ukrajine.

Ali Tillerson i drugi viši zvaničnici administracije SAD su javno iskazali oštrije stavove prema Rusiji od Trumpove inauguracije 20. januara, poručujući da Rusija mora vratiti Krim Ukarajini i deeskalirati nasilje na istoku Ukrajine

State Department nije međutim odmah odgovorio na zahtjev da komentarišu sastanak Tillersona sa Klimkinom danas.

XS
SM
MD
LG