Dostupni linkovi

Tači predao nacrt zakona o Bezbednosnim snagama Kosova


Nacrt zakona reguliše misiju, funkcionisanje i organizaciju Bezbedonosnih snaga Kosova (na fotografiji)

Predsednik Kosova, Hašim Tači, predao je predsedniku Skupštine Kadriju Veseljiju nacrt Zakona o bezbednosnim snagama Kosova.

Prema tom nacrtu, snage će imati misiju da brane suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

Predsedništvo Skupštine već sutra zaseda kako bi se zakon procesuirao dalje.

Do ovoga je došlo zbog nemogućnosti da Kosovo izvrši ustavne promene kako bi formiralo Vojsku Kosova, čemu se protive srpski poslanici.

Kosovo ne može da prepusti svoju sudbinu na ičiju milost: Hašim Tači
Kosovo ne može da prepusti svoju sudbinu na ičiju milost: Hašim Tači


„Ova moja inicijativa je neophodna za jedan jedini cilj, a on je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosova, građana i zajednica, imovine i interesa Republike Kosova, kao i doprinos u izgradnji i očuvanju regionalnog i globalnog mira i stabilnosti”, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Tači.

On je dodao da nacrt zakona reguliše misiju, njihovo funkcionisanje, i organizaciju.

Rekao da je to uradio zato što su srpski predstavnici u nekoliko navrata rekli da nikada neće glasati za formiranje Vojsku Kosova.

“Ta gorka realnost je za žaljenje jer se zna da je to delegirano iz Srbije, a Kosovo ne može da prepusti svoju sudbinu na bilo čiju milost”, istakao je Tači i dodao da se oseća dobro u vezi imena - Bezbednosne snage Kosova.

On je najavio da će Kosovo i zvanično početi s procesom učlanjenja u NATO, te dodao da će misija NATO-a, KFOR, nastaviti sa radom, a da ove promene neće promeniti njihovu misiju.

„Kosovo konačno gradi svoju modernu vojsku“, naglasio je Tači.

Veselji je rekao da je ovo dobar dan za Kosovo.

Dobar dan za Kosovo: Kadri Veselji
Dobar dan za Kosovo: Kadri Veselji


„Ja ću već sutra sazvati predsedništvo Skupštine kako bi se zakon procesuirao“, naveo je Veselji.

Ovaj zakon za sada podržavaju sve parlamentarne stranke osim srpskih predstavnika.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović u ponedeljak je za Radio Slobodna Evropa rekao da bi promene mandata Bezbednosnih snaga bile neustavne, te da će srpski predstavnici tražiti da se ispoštuju ustavne odredbe po tom pitanju.

Bezbednosne snage Kosova su multietničke, lako naoružane i uniformisane snage bezbednosti koje za zadatak imaju da odgovore u slučaju krize na Kosovu i u inostranstvu, te na operacije civilne zaštite na Kosovu i pomoć civilnim vlastima prilikom odgovora na elementarne nepogode i druge vanredne prilike.

Bezbednosne snage Kosova broje preko 2.000 pripadnika, od kojih preko 200 pripadaju manjinskim zajednicama.

XS
SM
MD
LG