Dostupni linkovi

Pjongjang: Kim Džong Nam umro od srčanog udara


Ubijeni Kim Džong Nam i njegov polubrat Kim Džong Un
Ubijeni Kim Džong Nam i njegov polubrat Kim Džong Un

Zvaničnik Pjongjanga odbacio je nalaze obdukcije malezijskih vlasti prema kojoj je nervni otrov VX uzrok smrti Kim Džong Nama, polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una, prenosi Asošijeted pres (AP).

Bivši zamenik ambasadora Severne Koreje u Ujedinjenim nacijama Ri Tong je izjavio da je Nam verovatno umro od srčanog udara jer je patio od srčanih problema, dijatebisa i visokog pritiska, da je zbog toga bio ranije u bolnici te da su malezijske vlasti našle lekove kod njega za pomenute probleme.Malezijske vlasti su odbacile ove tvrdnje.

Šef policije Halid Abu Bakar je rekao da je istragom potvrdjeno da je Kim ubijen.

Zvanični Kuala Lumpur je saopštio da su dve žene namazale nervni agens VX, zabranjeno hemijsko oružje, na Kimovo lice koji je čekao na aerodromu u malezijskoj prestonici 13. februara.

Međutim, Tong smatra da je nelogično da su ove dve žene upotrebile tako smrtonosan otrov a da se pri tom nisu same nisu razbolele i umrle te da nisu ubile ljude oko sebe.

Policija je uzvratila da su napadači bili uvežbani da posle napada operu ruke.

Obe žene, koje su snimljene na video kamerama, optužene su za ubistvo. One se brane da su bile obmanute i da su mislile da je reč o šali.

I bivši severnokorejski diplomata Tae Jong Ho, koji je prebegao u Južnu Koreju, uveren je da lider Kim Džong Un stoji iza ubistva svog polubrata.

On je kazao da je teško zamisliti da Kim ne bi odobrio ovaj atentat.

Smrt Nama je izazvao diplomatski spor Malezije i Severne Koreje. Obdukcija je izazvala dodatne tenzije jer je Pjongajng zatražio od vlasti u Kuala Lumpuru da to ne čine.

Kao posledica napetih odnosa, malezijske vlasti su uvele vize građanima Severne Koreje, kako je saopšteno, iz bezbednosnih razloga.

XS
SM
MD
LG