Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istražitelji UN: Obje strane u Alepu počinile ratni zločin


Djeca u jednoj od sravljenih ulica Alepa

Obje strane u bici za Alepo počinile su ratne zločine, uključujući avionske udare sirijske vlade koji su "namjerno" bombardirali humanitarni konvoj te ubili 14 humanitarnih radnika i zaustavili humanitarne operacije, rekli su istražitelji Ujedinjenih nacija u srijedu i najavili da će popis ratnih zločinaca predati tužiteljskom timu UN-a.

Kako prenosi FENA, sirijske i ruske snage izvodile su svakodnevne zračne napade na istočni Alepo u rukama pobunjenika od jula do njegova pada 22. decembra, pri čemu su ubijene stotine ljudi i razorene bolnice, navodi se u izvještaju.

U napadima je često korištena kasetna municija, a na gusto naseljena područja često su bacane kasetne bombe, što se može smatrati ratnim zločinom počinjenim neselektivnim napadima.

Među ratnim zločinima koje istražuju nijedan nisu pripisali ruskim snagama. Opozicione snage granatirale su zapadni Alepo pod kontrolom vladinih snaga, te ubile i ranile desetke ljudi, kaže se u izvještaju.

Oni su onemogućavali civilima da napuste istočni Alep te ih koristili kao "ljudski štit" i napadali kurdsko područje Šeik Maksud, što su ratni zločini, prenosi FENA izvještaj UN.

XS
SM
MD
LG