Dostupni linkovi

Slovačka: U parlamentu zakon o zabrani izgradnje džamija


Zakon bi Slovačku pretvorio u jedinu zemlju u Evropi gde je zabranjeno graditi džamije
Zakon bi Slovačku pretvorio u jedinu zemlju u Evropi gde je zabranjeno graditi džamije

Opoziciona stranka "Mi smo porodica" podnela je slovačkom parlamentu predlog zakona o zabrani izgradnje džamija u Slovačkoj, iako je u toj zemlji malobrojna zajednica muslimana dobro integrisana a ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak nedavno im je odao priznanje da bi takve muslimane svaka evropska zemlja poželela, prenosi Beta.

Zakon koji bi Slovačku pretvorio u jedinu zemlju u Evropi gde je zabranjeno graditi džamije sastoji se pre svega u izmenama građevinskog zakona kojima bi se definisala "verska građevina" a pravo na verske građevine imale bi samo registrovane verske zajednice.

Budući da je uprkos vetu predsednika Andreja Kiske stupio na snagu novi pooštreni Zakon o verskim zajednicama, po kom je za registraciju od februara neophodno da ima 50.000 vernika, Islamska zajednica u Slovačkoj od svega 5.000 ljudi ne bi imala uopšte pravo na verske građevine, pa ni na džamije.

Predlog da Slovačka postane jedina evropska zemlja u kojoj je zakonom zabranjena izgradnja džamija samo je jedan u nizu zakona uperenih protiv muslimana otkako je izbila migracijska kriza.

XS
SM
MD
LG