Dostupni linkovi

George Bush brani politiku dobrodošlice za imigrante i slobodu medija


George W. Bush, bivši predsjednik SAD
George W. Bush, bivši predsjednik SAD

Bivši američki predsjednik George W. Bush, republikanac, iskazao je oštre razlike u odnosu na politiku aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, založivši se za "dobrodošlicu" za imigrante, i jasno poručivši da su mediji "nezamjenljivi za demokratiju".

U opširnom intrvjuu za NBC "Today" program rekao je da ne zna da li je potrebno imenovanje specijalnog istražitelja koji bi ispitao kontakte između Trumpovih saradnika i Rusije ali je naglasio: "potrebni su nam odgovori".

"Mislim da su nam svima potrebni odgovori...Nijesam siguran kojim putem tačno krenuti. Ali sam ipak siguran da na to pitanje mora da se odgovori."

Upitan da li podržava Trumpovu zabranu ulaska građana iz sedam dominatno muslimanskih država, Bush je rekao "Ja sam za imigracionu politiku dobrodišlice koja je u saglasju sa zakonom".

Bush, čija je politika u velikoj mjeri oblikovana terorističkim napadom Al Kaide na SAD, 11. septembra 2001, pozvao je i na religijsku toleranciju.

"Jedna od najvažnijih stvari za ljude je da im bude omogućeno da budu vjernici na način kako žele, ili da ne budu uopšte" rekao je Bush, koji je i nakon napada na SAD dao podršku muslimanima i pohvalio islam kao religiju koja uči miroljubivosti. Taj snimak su američki mediji u više navrata objavljivali od početka Trumpovog mandata i izvršnih uredbi o zabrani ulaska građana 7 država u SAD 27. januara.

Komenatrišući to što je Trump više američkih medija označio kao "neprijatelje naroda" Bush je rekao:

"Veoma je važno da mediji mogu pozvati na odgovornost ljude koji zloupotrebljavaju ovlasti". Podsjetio je, da je tokom svog mandata u više navrata pokušavo da ubijedi ruskog predsjednika Vladimira Putina da prihvati koncept nezavisnosti medija.

"Nekako je veoma teško reći drugima da treba da imaju nezavisne i slobodne medije a da pri tom nijesmo voljni da takve imamo kod kuće" rekao je Bush za NBC.

XS
SM
MD
LG