Dostupni linkovi

Pad na bezama sa strahovanjima zbog Trampove trgovinske politike


Svetske berze danas su većinom u crvenom s brigama o mogućim posledicama američke trgovinske politike i preispitivanjima među investitorima oko nedavnog značajnog rasta na berzama.

Posle padova na većini svetskih berzi i Njujortška berza je danas krenula trgovanje iz minusa.

Industrijski indeks Dau Džons i Standard i Pur 500 su u padu od 0,3 odsto, dok je Nasdak pao 0,4 odsto.

U Evropi su indeksi u debljem minusu - nemački Daks je u padu od 1,5 odsto, francuski KAK-40 od 1,2 odsto, dok je ; britanski FTSE 100 pao 0,6 odsto.

Japanski Nikei 225 je pao 0,5 odsto, južnokorejski Kospi 0,6 odsto, hongkoški Hang Seng 0,6 odsto, a australijski S&P ASX 200 0,8 odsto. Šangajski kompozitni indeks i indijski Senseks su jedini zabelećili blagi rast od oko 0,1 odsto.

Stav američkog predsednika Donalda Trampa o trgovini počeo je da uznemirava mnoge trgovinske partnere SAD, pošto je više puta optužio neke zemlje, poput Kine i Japana, za nefer konkurenciju i manipulaciju valutama. Neki investitori su počeli i da se pitaju kada će Tramp ispuniti obećanja o poreskim rezovima i investicijama u infrastrukturi, navodi agencija Asošijetid pres.

Glavni američki berzanski indeksi od Trampove pobede na izborima u novembru su u značajnom rastu s višestrukim obaranjima rekorda, ali izgleda da su neki investitori oprezniji.

Dau Džons je imao rast prethodnih 10 trgovinskih dana, što je najduži period rasta od 1984. godine, navodi Blumberg.

Cena američke lake nafte, prema podacima Blumberga, pala je za 0,6 odsto na 54,1 dolara po barelu, dok je nafta Brent pojeftinila za 0,8 odsto na 56,1 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG