Dostupni linkovi

Još dva turska vojnika zatražila azil u Grčkoj


Turski oficiri koji su u Grčkoj potražili azil odmah nakon pokušaj puča, u januaru pred sudom u Atini
Turski oficiri koji su u Grčkoj potražili azil odmah nakon pokušaj puča, u januaru pred sudom u Atini

Grčka policija saopštila je u četvrtak da su još dva turska vojnika koja su uhapšena poslije tajnog prelaska u Grčku zatražila azil u toj zemlji.

Policija je navela da su se dva oficira predala grčkim vlastima u sjeveroistočnom gradu Orestijada prošle nedjelje, a policiji su rekli da su prešli rijeku Evros duž granice dvije zemlje.

Oni su zvanično zatražili azil u ponedjeljak, navela je policija koja nije otkrila imena oficira niti je dala druge podatke o tom slučaju.

Grčki sud je 26. januara odbacio turski zahtjev za izručenje osam turskih oficira koji su pobjegli u Grčku 16. jula, nekoliko sati posle propalog pokuašja puča i zatražili azil.

Odluka grčkog suda, koji je kao razlog za odbijanje izručenja naveo da se oficirma ne može garantovati bezbijednost u Turskoj, razljutila je turske vlasti koje su tada izdale nalog za njihovo hapšenje i uputile novi zahtjev za izručenje.

Zbog slučaja osam oficira zategnuti su odnosi između susjeda koji od prije godinu dana treba blisko da sarađuju oko zaustavljanja priliva migranata preko Egejskog mora u okviru sporazuma EU-Ankara.

Grčke vlasti su navele da je više od 100 Turaka zatražilo azil u Grčkoj od propalog puča u Turskoj 15. jula prošle godine, uključujući osam oficira koji su pobjegli u vojnom helikopteru. Svi oni tvrde da su u opasnosti u svojoj zemlji gdje ih vlasti povezuju sa neupješnim pučem.

XS
SM
MD
LG